facebook
twitter

Чужбина

ЕК разследва германски автогиганти за монопол

Брюксел подозира БМВ, "Даймлер" и "Фолксваген" в тайно споразумение, свързано със системите за контрол на отделяните вредни емисии от колите
293
EПА/БГНЕС
Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви антимонополното разследване срещу германските автомобилни гиганти.

ЕК започна разследване на германските автомобилни гиганти БМВ, "Даймлер" и "Фолксваген" заради съмнения за тайно споразумение, свързано със системите за контрол на отделяните вредни емисии от автомобилите, предадоха информационните агенции. Брюксел има съмнения, че компаниите са ограничили разработването на този вид устройства. "Ако се докаже, този сговор може да е лишил потребителите от възможността да купуват коли, по-слабо замърсяващи околната среда, въпреки че автомобилните производители разполагат със съответните технологии", каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер. ЕК съобщи за разследването точно три години след избухването на скандала, придобил известност като "Дизелгейт". През 2015 г. автомобилният гигант "Фолкваген" призна, че около 11 милиона дизелови автомобила имат софтуер, който позволява манипулирането на резултатите при тестовете на отделяните вредни газове.

От ЕК получили сведения, че БМВ, "Даймлер", "Фолксваген" заедно с подразделенията си "Ауди" и "Порше" са провеждали срещи, на които са обсъждали технологиите за ограничаване на вредните емисии газове, отделяни от автомобилите. Целта на проверката е да се установи дали германските автомобилни гиганти са се договорили да не се конкурират взаимно в разработването и внедряването на тези технологии при бензинови и дизелови леки коли. Евроразпоредбите забраняват споразумения и договорки, които могат да повлияят на търговията, да предотвратят или ограничат конкуренцията. От ЕК уточняват, че засега "няма индикации автопроизводителите да са се координирали помежду си във връзка с използването на незаконни устройства, за да мамят при регулаторните тестове".

-------------

ИДЕИ

ЕК обяви вчера идеите си за реформа на Световната търговска организация (СТО), съобщиха от пресслужбата на институцията. Целта е да се противодейства на изкривяването на пазара и да се убедят САЩ да не напускат организацията. Брюксел предлага да се модернизират правилата в областта на международната търговия, така че да отговарят на съвременната глобална икономика, да се засилят правомощията на СТО като наблюдател на търговията и да се преодолее застоя в системата за решаване на спорове.

Все още няма коментари

Още

Рухна част от сграда на университет в Петербург

16.02.2019

472 8
Външно предупреди за опасност от терористични атаки в Северна Македония

16.02.2019

440 4
Хиляди "жълти жилетки" отново маршируват в Париж

16.02.2019

500 7

Влез или се регистрирай за да коментираш