facebook
twitter

Чужбина

Джонсън ще увещава Макрон и Меркел да няма промяна на датата на Брекзит

430
ЕПА/БГНЕС
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският премиер Борис Джонсън се срещнаха за първи път едва миналата седмица. Джонсън е премиер от края на юли.

Британският премиер Борис Джонсън се готви да убеждава канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да изключат възможността за удължаване на Брекзит с надеждата да накара британските депутати да подкрепят преработено споразумение, писа "Дейли мейл".

Джонсън, който пристигна в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, планира тристранни преговори с Меркел и Макрон, за да опише подробно плановете си за замяна на предпазната клауза за Северна Ирландия и да ги убеди, че всяка нова сделка ще трябва да бъде приета до 31 октомври. Това потенциално би могло да заобиколи новото законодателство, изискващо Джонсън да търси още тримесечно удължаване на Брекзит, освен ако споразумението не бъде одобрено от парламента до 19 октомври.

16 британски либералдемократи в Европарламента призоваха шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер да не се опитва да договаря споразумение за Брекзит с премиера на страната Борис Джонсън, съобщи междувременно „Политико”. Юнкер обеща да работи усърдно и без почивка за постигането на споразумение преди 31 октомври – датата, на която Великобритания трябва да излезе от ЕС.

"Престанете да се опитвате толкова усърдно да постигнете сделка за Брекзит", призовават Юнкер евродепутатите. „Ние не вярваме, че Брекзит е неизбежен, и вие не трябва да вярвате в това”, настояват те. Евродепутатите обвиняват премиера Джонсън, че потъпка демокрацията, като изпрати парламента във ваканция, и припомнят, че той е загубил мнозинство в Камарата на представителите.

--------------

16 британски евродепутати изпратиха електронно писмо на Юнкер.

Все още няма коментари

Още

Поне шестима ранени при нова стрелба в американско училище

14.11.2019

438 6
Евродепутатите отложиха приемането на унгарския кандидат за ЕК

14.11.2019

137
7.4 по Рихтер удари Индонезия, има опасност от цунами

14.11.2019

279

Влез или се регистрирай за да коментираш

×