Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавна фирма купува бизнеса на "Водафон" в Унгария за 1,7 млрд.евро

09 Яну. 2023
BGNES

Телекомуникационният гигант "Водафон" (Vodafone) потвърди в понеделник продажбата на своя унгарски бизнес на "4айДжи" (4iG) и на  "Корвинуш" (Corvinus) (унгарска държавна фирма), за 1,7 млрд. евро, предава БНР.  Очаква се сделката да бъде финализирана този месец.

Който чете троловете във фейсбук, със сигурност е разбрал, че в Унгария ще е топло и светло през зимата, защото страната купува руски газ – а всички останали европейци ще са на тъмно и ще умрат от студ, защото "Газпром" им спря газа.

"Тази комбинация създава мащабен конвергиран оператор за мобилни и фиксирани комуникации и подкрепя целта на унгарското правителство за създаване на национален шампион по информационни и комуникационни технологии. Комбинираното предприятие ще увеличи конкуренцията и ще ускори инвестициите в продължаващата цифровизация на Унгария“, заяви временният изпълнителен директор на Vodafone Group Маргерита Дела Вале.

Постигнат компромис за отпускане на европейски средства за Унгария, което направи възможно премахването на резервите на Будапеща относно отпускането на макрофинансова помощ от 18 млрд. евро за Украйна през 2023 г.

Компанията Vodafone все още не е обявила постоянен заместник на главния изпълнителен директор след оставката на Ник Рийд.

Hungary can-kicking, коментира хапливо на 19 септември базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико", което бе недоволно от колебливите действия на Еврокомисията срещу дебелоглавата Унгария.
Унгария пое водачеството и вече е страната с най-висока инфлация в Европейския съюз - цели 23. на годишна основа през ноември. Това стана ясно от официалните данни на Унгарския централен статистически офис, публикувани на 8 декември.