facebook
twitter

Чужбина

Черните кутии на разбилия се етиопски "Боинг 737" са открити

436
EПА/БГНЕС
Етиопски спасителни екипи участват в операцията по събирането на отломките от падналия в неделя самолет, погубил 157 души.

Черните кутии на разбилия се в неделя самолет "Боинг 737 Макс 8" на Етиопските авиолинии бяха открити вчера, предаде Би Би Си. Разследващите се надяват разчитането им да помогне в установяването на причината за тежкия инцидент, отнел живота на всичките 157 души на борда на машината. Самолетът, който е бил в употреба едва от октомври, падна 6 минути след като излетя от Адис Абеба на път за Найроби. Засега е известно, че пилотът е констатирал технически проблем и е поискал разрешение за връщане в етиопската столица, след което връзката прекъснала. Разследването се води от етиопските власти съвместно с експерти от "Боинг" и Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ.

Етиопският самолет е същият модел като този на компанията "Лайън еър", който през октомври м.г. падна в Индонезия и уби 189 души. Машината също беше нова и в употреба от август. След катастрофата тогава следователите заявиха, че е имало сериозен проблем с автоматизирана система, предназначена да предотвратява погрешното прекомерно вдигане на носа при излитане - нещо ново за този модел самолети.

Китай забрани на авиокомпаниите си да използват самолети "Боинг 737 Макс 8" след катастрофата в Етиопия. Местни авиокомпании имат около 100 такива машини. Етиопските авиолинии също спряха полетите на този тип самолети до второ нареждане. Индонезия също спря полетите с този модел самолети. Акциите на "Боинг" драстично поевтиняха вчера заради тежкия инцидент в Етиопия. 

Все още няма коментари

Още

Свещеник от Монреал е наръган по време на литургия

22.03.2019

969 6
Русия пусна видео как Су-27 съпровожда американски бомбардировач В-52 (видео)

22.03.2019

3015 13
Поне 93-ма души са загинали при инцидента в река Тигър

22.03.2019

1670 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×