facebook
twitter

Чужбина

Букурещ ще съди ЕК за критичния доклад

Парламентът и изпълнителната власт негодуват срещу наблюдението над Румъния в ЕС
537
euractiv.com/stirileprotv.ro
Зам.-шефът на парламента Йордаке размахва средни пръсти в парламента в Букурещ.

Румъния планира да оспори пред европейските институции, включително пред Съда на Европейския съюз, силно критичния доклад на Брюксел за реформата на правосъдието, обяви Никошор Халич, председател на правната комисия в долната камара на парламента в Букурещ. 

Седем седмици преди началото на румънското председателство на ЕС от 1 януари догодина Европейската комисия публикува съкрушителен доклад за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка и постави нови условия на Букурещ, сред които да възстанови постигнатото в борбата срещу корупцията и да гарантира независимостта на съдебната система. Сред основните критики бе задният ход в реформите, които управляващите извършиха с промените в Наказателния кодекс, които спъват независимостта на правосъдието и борбата с корупцията по върховете на властта.

Този политически документ трябва да бъде оспорен, заяви и заместник-председателят на Камарата на депутатите и бивш министър на правосъдието Флорин Йордаке, цитиран от информационния сайт Зиаре. Подобна стъпка със сигурност може да бъде предприета пред Съда на ЕС, подчерта той. Именно Йордаке като министър на правосъдието внесе законови поправки, смятани за крачка назад в борбата с корупцията и подтикнали хиляди румънци да излязат на демонстрации през зимата на 2017 г. “Ще продължим напред въпреки съпротивата от Европейската комисия! Ние искаме да сме независими, искаме да действаме според Конституцията си, а не под натиск отвън”, каза той от парламентарната трибуна.

Според председателя на Сената Калин Попеску Таричану, лидер на Алианса на либералите и демократите, коалиционен партньор на Социалдемократическата партия, самото естество на "този механизъм е това, което би могло да се оспори" пред европейското правосъдие. Ние не можем да приемем повече румънците да бъдат наставлявани или да се искат от тях неща, които не се искат от другите. Аз съм проевропейски настроена, но ние трябва да имаме силата и достойнството да защитим нашата страна, подчерта и румънският премиер Виорика Дънчила.

Спорните съдебни реформи, предприети от социалдемократите, бяха критикувани вчера и от евродепутатите, които призоваха Румъния да не поставя под въпрос правовата държава. Призивът бе отправен в резолюция, гласувана в Страсбург, която няма задължаващ характер.

 

СКАНДАЛ

Новината за обсъжданото оспорване на доклада на ЕК бе съпътствана от скандал, предизвикан от заместник-председателя на Камарата на депутатите и бивш министър на правосъдието Флорин Йордаке. Той приключи гневната си реч от парламентарната трибуна, като размаха средни пръсти и с двете си ръце. Попитан впоследствие от журналисти да обясни жеста си, той се опита да внуши, че жестът му е бил изтълкуван неправилно. Когато обаче му бе показан запис на действията му и отново бе помолен за коментар, той отвърна: "Е, какъв е проблемът?", писа "Романия инсайдър".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия в Румъния влиза в затвора

27.05.2019

67
Милионерите в Mюнxeн са кoлĸoтo нaceлeниeтo нa Дoбpич

27.05.2019

29
Евроизборите са повратна точка за ЕС

27.05.2019

1061 8

Коментари

дон Базилио
снимка на дон Базилио

жестът му е бил изтълкуван неправилно

 

ядец комши 

нас ни пофалиа

оти показаме дiрнiк

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×