facebook
twitter

Чужбина

Брюксел разследва "Амазон" за злоупотреба с данни

Airbnb променя практиката си в защита на потребителите по искане на ЕК
647
ЕПА/БГНЕС
Дистрибуторски център на "Амазон" в Германия. ЕК започна разследване срещу компанията за използването на лични данни.

Европейската комисия разследва дали "Амазон" използва неправомерно данни, събрани от другите търговци в платформата, за да се конкурира с тях, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер. 

"Ако си "Амазон" и получаваш данни от по-малките търговци, това може да е напълно легитимно, защото така можеш да подобриш услугите, които им предоставяш. Но използваш ли данните за своите собствени цели? Например, за да разбереш коя ще е следващата търсена стока? Какво искат хората, какви оферти искат да получават, какво ги кара да пазаруват?", обясни Вестегер. "Все още сме в начална фаза и не сме завели дело официално", уточни тя. В сайта на "Амазон" се предлагат както продукти на компанията, така и на други търговци. Данни за продажбите на американската компания сочат, че повече от половината от продадените стоки за миналата година са на други търговци.

Миналата година ЕК нареди "Амазон" да възстанови невнесени данъци в размер на 250 млн. евро, защото незаконно се е възползвала от данъчни облекчения в Люксембург. Ако се докаже, че компанията злоупотребява с данни в нарушение на европейското антитръстово законодателство, ЕК може да наложи глоба до 10% от общите приходи на компанията. През 2017 г. приходите на "Амазон" са в размер на над 1.9 млрд. долара. Тази година ЕК вече наложи рекордна глоба от 5 млд. евро на "Гугъл" за злоупотреба с монополно положение заради приложенията за "Андроид".

Междувременно в отговор на призива, отправен през юли от ЕК и органите за защита на потребителите в ЕС, Airbnb пое ангажимент да направи необходимите промени в своите правила и да подобри представянето на цените на своята платформа, съобщи пресслужбата на Еврокомисията. Компанията е поела ангажимент да представя общата цена на резервациите, включително допълнителните суми като таксите за обслужване и почистване. Когато не е възможно крайната цена да се изчисли предварително, платформата ще информира потребителя, че може да има допълнителни такси. До края на годината сайтът на компанията трябва да съдържа допълнителна информация и да е достъпен на всички езици на ЕС.

Все още няма коментари

Още

Румънски съдии разследват еврокомисари, а ЕК го научи от медиите

21.02.2019

1403 5
Пътнически самолет надмина скоростта на звука

21.02.2019

3133 52
Недоволство в БСП заради бойкота на парламента

21.02.2019

4108 47

Влез или се регистрирай за да коментираш

×