facebook
twitter

Чужбина

Британците харесват, че Лондон се държи зле с ЕС

Ако Брекзит бъде отсрочен отново, Великобритания ще започне да пречи на европейските институции
1 381
 ЕПА/БГНЕС
Колкото по-предизвикателно се държи към Европа, толкова повече британски симпатии печели Борис Джонсън.

Колкото по-зле се държи с ЕС британският премиер Борис Джонсън, толкова повече симпатии печели в родината си. Последното проучване на общественото мнение след партийните конференции вдъхва оптимизъм на консерваторите за евентуални общи избори. Те се радват на подкрепа на 38 процента от гласоподавателите, което е с 15 процента повече от следващите ги лейбъристи, писаха неделните вестници в Лондон.

В сравнение с предишни анкети торите са увеличили подкрепата си с 2 процента, лейбъристите са загубили един процент, а при либералдемократите се наблюдава отстъпление от 5 процента.

След като Европейската комисия отмени преговорите през уикенда, описвайки новите предложения на Борис Джонсън като „недостатъчна основа за постигане на споразумение“, премиерът заяви пред в. „Сън“ и „Сънди експрес“, че „след десетилетия на кампания, три години на спорове и очевидно безкрайни месеци на безсмислено отлагане сега остават точно 25 дни до приключване на членството на Обединеното кралство в ЕС“.

--------------

„Ще си стегнем багажа и ще напуснем на 31 октомври. Единственият въпрос е дали Брюксел весело ще ни помаха с взаимно приемлива сделка, или ще ни принудят сами да напуснем“, каза Борис Джонсън пред "Сън" и Сънди експрес".

-------------

Правителството на Великобритания може да саботира работата на ръководните органи на ЕС, ако съюзът не приеме условията на Лондон за Брекзит, съобщи вчера в. „Сънди телеграф“. Двама членове на кабинета казали, че Обединеното кралство обмисля да наложи вето на проектобюджета на ЕС, ако отново бъде отложена датата на излизането на Великобритания.

По техните думи правителството на Борис Джонсън се готви за „по-агресивна“ тактика на преговори с Брюксел. Ако евросъюзът не се съгласи с предлагания му компромис, британската страна ще попречи през март 2020 г. на приемането на седемгодишната финансова рамка на ЕС. Освен това Лондон можел да предложи за еврокомисар от своята квота лидера на партията Брекзит Найджъл Фараж, който е доказан евроскептик. Досега Великобритания не е издигнала кандидат за член на комисията на Урсула фон дер Лайен, защото тя ще поеме функциите си на 1 ноември - ден след планирания Брекзит.

В сряда премиерът Джонсън предаде на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер нови предложения, в които централно внимание се отделя на спорния въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Първата реакция в Брюксел бе скептична. Ако не бъде постигнато споразумение до Европейския съвет на 17-18 октомври, Брекзит може да бъде отложен отново. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15345 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1762 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

754

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Няма да си изпълнят заканите, кьорфишеци за радост на бридиоти.

Няма да ги изпълнят, защото ще загубят престиж, име, шифгретор.

Това за мнозинството са никакви загуби, но всъщност са губителни.

?

Evasion

В такава еврокомисия, каквато се заражда, Фарадж би бил един от най-приятните и способни еврокомисари.

Влез или се регистрирай за да коментираш