facebook
twitter

Чужбина

Бежанец със статут от България се самоуби в Белгия

Еритреецът бил депресиран и не искал да дойде у нас
454
BELGA
Бежанецът от 4 месеца бил затворен в центъра във Вотем.

Бежанец от Еритерия се самоуби в имигрантски център в Белгия и предизвика възмущение и протести от страна на имигранти и неправителствени организации. 

Мъжът бил настанен в център във Вотем, Белгия. Той бил там от 4 месеца и много страдал, че е държан затворен, обявиха с комюнике от хуманитарната организация "Медсен дьо Монд" и още 6 неправителствени организации. Всички те организират в събота протест пред центъра във Вотем. От службата за имигрантите отричат причина за гибелта на бежанеца да са лошите условия в центъра за настаняване. 

Белгийски медии писаха вчера, че свидетелства на другите бежанци от центъра описват еритрееца като силно депресиран, напоследък той се хранел малко. "Починалият е имал разрешително за пребиваване в България, където е получил статут на бежанец. Той обаче не е искал да се върне в България", съобщи Фреди Розмонт, генерален директор на белгийската имиграционна служба.

Останалите обитатели на центъра във Вотем са в шок. Много от тях вчера отказвали да се хранят, съобщават от неправителствените организации. Те обвиняват политиката на правителството към бежанците за самоубийството, както и на други два случая на самоубийства на бежанци от началото на годината. Според Розмонт обаче инцидентът няма нищо общо с условията за живот в центъра от затворен тип. "Независими организации редовно правят проверки на центъра и условията за живот във Вотем се оценяват като отлични. Хиляди хора минават през институцията всяка година, така че не е ненормално да има и смъртни случаи".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кипър узакони употребата на медицински канабис

15.02.2019

215
Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

15.02.2019

1117 6
Путин: Европейските страни не искат американски ракети, но мълчат

15.02.2019

3058 61

Коментари

ablepsia

А недепресиланите еритрейци и останалите "бежанци" от държави, с които България не граничи, връщат ли ги в България? Колко са върнати? Нашите журналисти що не питат управляващите, които твърдяха, че нито един нямало било да ни бъде върнат?

Butch
снимка на Butch

В това вестниче, дали пише колко българи се самоубиват? Заради депресия, мизерия или просто самота? Тръгнали да ни светват за еритрея! Who cares?

WTF?

И вие сте тръгнали срещу течението на реката. Без гребла.

Влез или се регистрирай за да коментираш