Медия без
политическа реклама

Беларус съди Тихановска и опозицията като криминали

Главната прокуратура повдигна обвинения за екстремизъм срещу целия Координационен съвет

21 Дек. 2020
Светлана Тихановска получи на 16 декември в Брюксел наградата "Сахаров" на Европейския парламент за защита на човешките права.
ЕПА/БГНЕС
Светлана Тихановска получи на 16 декември в Брюксел наградата "Сахаров" на Европейския парламент за защита на човешките права.

Главната прокуратура на Беларус образува наказателно дело срещу Членовете на Координационния съвет на беларуската опозиция "за създаването на екстремистко формирование и ръководенето му", предаде ТАСС. На първо място в обвинителния акт е неуспялата кандидат-президентка Светлана Тихановска. По искане на Главната прокуратура Следственият комитет е образувал наказателно преследване по отношение на членовете на "т.нар. Координационен съвет и други лица по част 1, чл. 357 от Наказателния кодекс (Заговор за завземане държавната власт по неконституционен път" - бел. ТАСС)

Отделно е образувано наказателно дело срещу лица, свързани с финансирането на дейността на "екстремисткото формирование". Главната прокуратура посочва, че всяко съдействие на това формирование ще получи "принципна юридическа оценка".

От август Следственият комитет работи по разследване на публични призиви за завземане на властта. Инициативата за създаване на Координационния съвет бе дадена на 14 август от Светлана Тихановска. Тя не призна официалните резултати от президентските избори на 9 август, според които е получила само 10,12% от гласовете, докато победител е бил действащият президент Александър Лукашенко с 80,01%.  През нощта срещу 11 август Тихановска избяга в Литва. Според някои съобщения Координационният съвет наброява 70 души, които са избрали президиум от 7 души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата