facebook
twitter

Първа страница

За плаж върху дюна ще се плаща глоба до 3000 лв.

Спорните промени най-сетне се промушиха през Министерския съвет
855
Pixabay

Нови глоби за туристите през новия летен сезон предвиждат промени в Закона за Черноморското крайбрежие, одобрен на вчерашното правителствено заседание. Летовниците ще бъдат наказвани, ако плажуват върху дюни - поставят върху тях чадър, кърпа или директно паркират автомобила си върху пясъчния хълм. Промените са прелюбопитни на фона на нестихващите скандали, свързани с леенето на бетон по плажните ивици. Поправките в закона бяха предложени още миналата година, но след многократни корекции и обсъждания едва сега стигнаха до Министерския съвет.

Поставянето на чадъри, хавлии и други плажни принадлежности върху морските дюни ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. Глобите важат и за спиране на превозни средства, ремаркета и полуремаркета, кемпери и каравани върху дюните. А при повторно нарушение наказанието ще е в размер от 3000 лв. до 7000 лв. или с имуществена санкция от 5000 лв. до 25 000 лв., предвиждат промените.

От същия праг като за хавлиите тръгват и наказанията за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения като барове, кафенета и др. В такива случаи е предвидено наказание от 1000 лв. до 5000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 10 000 лв., като при повторно нарушение санкциите са двойни. От 2000 до 6000 лв. стига глобата, ако бъде ограничен достъпът до плажовете за хората или се слагат такси за това. До 5000 лева може да стигне глобата за собственик, който спира пешеходния достъп до морето със заграждения.

От мотивите на туристическото министерство става ясно, че идеята е морските плажове да се групират, за да се създадат възможности за ползването им и удовлетворяване нуждите на различните потребители при различни видове туристически услуги. Целта е да се намали броят на неохраняемите плажове, като се създадат условия за повишаване на интереса към тях от страна на потенциалните концесионери или наематели.

За разлика от обикновения гражданин, който скоро ще бъде преследван за една хавлия, инвеститорите на последните строежи в защитени зони по морето нямат причини за безпокойство. И вчера министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че за последните случаи от тази зима нищо не може да се направи, тъй като става въпрос за заварени обекти. Строежите били разрешени преди 2008 г., откогато действа Законът за Черноморското крайбрежие. Освен това били в частни имоти, а когато законът е спазен, нямало как да се спре строителството.

ОТЛИВ

Предварителните резервации за почивки значително се топят. След като преди дни стана ясно, че ранните записвания на руски туристи са намалели с 25%, сега Ангелкова обяви още тревожни данни. Пред Нова телевизия тя съобщи, че има отлив между 30 и 40% на ранните записвания за почивка в България за тази година от младежите на възраст до 25 години. Не е ясно на какво се базира тази статистика. В отговор на въпрос дали намалението е резултат от акциите на бившия вицепремиер Валери Симеонов срещу шума по морето миналото лято, Ангелкова каза, че не може да обясни каква е причината, но добави, че "всеки един скандал оказва влияние". Симеонов и Ангелкова бяха в остър конфликт за проверките по морето.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова: Няма ново предложение за амнистия на милионите за мюфтийството

14.03.2019

4445 189
Вицепрезидентът: Опрощаването на дълговете на вероизповеданията е тежък прецедент

08.03.2019

3315 15
Конституционният съд на Украйна отхвърли антикорупционния закон

28.02.2019

460 1

Коментари

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

ихааа 

що не го закрият тва министерство на туризЪма?🐔

buratinob

Важното е туристите да не пречат на изливането на бетон.

То така може ли?

Всеки си хвърлил кърпата на дюната и пречи на багерите.😂

Гларyс

Безумие, за хавлия 1000 лв глоба дето не уврежда нищо, но за тоновете бетон на първа линия, която уж е изключителна държавна собственост, за изринатите с багери дюни и изсечените гори там било законно.

Да ви пикая на законите!

Нека танковете да дойдат!

ablepsia

По нашето крайбрежие нима има все още оцелели дюни? Неизбагерени и небетонирани?

 

Едно време никого не глобяваха, е си е послал кърпата на дюни, ама пък имахме дюни.

 

Циркаджии!

Invisible

   За бетони няма закони.

anarhia

 Българският летовник - враг №1 на Българското черноморие!

 Българи, ходете на плаж в Гърция и Турция - спасете Българското черноморие!

 

Гларyс

То така и правим! Живея във Варна и нормални плажове при нас няма! А имаме море за чудо и приказ - хубав пясък, няма опасни видове, не е солена водата. Само на хора не случихме, затова брега циментираме, а във водата акаме...

редник

Поставянето на чадъри, хавлии и други плажни принадлежности върху морските дюни ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв.

...ранните записвания на руски туристи са намалели с 25%... има отлив между 30 и 40% на ранните записвания за почивка в България за тази година от младежите на възраст до 25 години. Не е ясно....  

 

Ами ясно е - щом за хавлия глобата ще е до 3 000 лв, то, като си представят каква ще е глобата за секс между дюните,  младите се отказват...   ;)

 

 

19namo

Как стои въпроса с хавлията върху дюнер? И, изобщо как се приготвят дюнери, без да се взима от дюната? Не е ли време да си платят дюнерджиите?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×