facebook
twitter

Първа страница

Въпреки заричанията си Борис Джонсън ще поиска отлагане на Brexit

905
 ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще изпрати писмо до ЕС с искане за ново отлагане на Brexit, ако до 19 октомври няма ратифицирано споразумение между Лондон и Брюксел. Това става ясно от документи на британското правителство, изпратени до шотландски съд, съобщи Ройтерс.

Миналия месец опозиционни депутати, както и бунтовници от управляващата Консервативна партия на Джонсън, приеха закон, който изисква от премиера да поиска поредно отлагане на излизането от ЕС. Самият Джонсън, макар да обеща да се подчини на закона, заяви отново вчера, че страната му ще напусне ЕС на 31 октомври, със или без споразумение. 

В документите, изпратени до шотландския съд, в който противниците на Brexit опитват да принудят Джонсън да се съобрази с новия закон, британското правителство заявява, че премиерът е приел, че е длъжен да изпрати на ЕС писмо с искане за отлагане.

Европейският съюз е дал на британския премиер Борис Джонсън една седмица, за да представи по-приемлив план за Брекзит, съобщи в петък британския вестник "Таймс".

Според източници на изданието, в случай, че Джонсън не е в състояние да го направи, лидерите на ЕС ще откажат да обсъждат плана на Срещата на върха, насрочена за 17 октомври.

Европейските посланици са определели крайна дата на 11 октомври вечерта, след като главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е заявил, че Обединеното кралство трябва да "промени фундаментално позицията си", преди да се проведат преговори. Неназовано длъжностно лице посочи, че в края на следващата седмица трябва да се направи преценка, за да се установи дали е възможно да се постигне навреме споразумение в рамките на крайния срок на 31 октомври за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Междувременно Ройтерс цитира източник от Европейската комисия да казва, че не е определен краен срок за постигане на Брекзит сделка с Обединеното кралство, но реалистично ще се разбере на срещата на министрите от ЕС в Люксембург следващия вторник (8 октомври), дали има достатъчен напредък за постигане на споразумение на Европейската среща на върха (на 17 октомври).

Също така се заговори, че Генералният секретариат на Съвета на ЕС е информирал делегациите на държавите-членки, че ако Великобритания не представи нов правен текст преди края на следващата седмица, фокусът ще се прехвърли към подготовката за сценарий за Брекзит без сделка или за ново удължаване на срока на член 50 от Договора за Европейския съюз (отлагане на крайния срок за Брекзит).

 

Все още няма коментари

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

20126 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6444 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16395 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)