facebook
twitter

Първа страница

Властта си намери повод да спре достъпа до Аirbnb, Booking и Facebook

Менда Стоянова и Валери Симеонов настояват всеки, който дава стая под наем, да се регистрира като хотел
5101
 Снимка: БГНЕС
Само преди две години Симеонов се опита да прокара данък за апартхотелите, но той бе върнат от съда. Сега зам.-председателят на НС смята да обложи или да блокира платформите като Booking и Airbnb.

Депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов ("Обединени патриоти") -  ключови фигури в управляващото мнозинство, внесоха проект за умопомрачителни промени в Закона за туризма. Двамата народни представители предлагат всеки гражданин, който предоставя на туристи стая или апартамент чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Facebook и т.н., задължително да се снабди с "категория" от Министерството на туризма. Такова изискване в момента има само за традиционните места за настаняване като хотели, хижи, хостели и къщи за гости. 

Освен това тандемът предлага да се забрани на електронните платформи да качват оферта за настаняване, ако стаята (или апартаментът) не е получила "звезди" от българското МТ. Връх на законодателния устрем на Стоянова и Симеонов е идеята при три повтарящи се нарушения да се блокира достъпът до е-платформата - съучастник в нарушението. Спирането на достъпа се възлага на интернет доставчиците след произнасяне на съда. 

Предложенията удивляват, защото от тях излиза, че някой в България може да "дръпне шалтера" на  Airbnb, Booking, Facebook, Homeway и други интернет колоси, ползвани по цял свят и с милиони потребители, само защото не са обърнали внимание, че чрез тях се предлага някаква стая в София, Самоков или Варна, без да има категория, присъдена от министър Николина Ангелкова. От друга страна, не е ясно как самите платформи ще проверяват дали даден имот е категоризиран. Стоянова и Симеонов искат и глоби за участващите в подобни нарушения. "Който предлага туристическа услуга, която не е категоризирана, или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект, се глобява от 500 до 5 хил. лв., а еднолични търговци и юридически лица - от 1000 до 10 хил. лв.", гласи проектът. 

Двамата депутати съвсем постно са описали "наказателната процедура", която обаче трябва да бъде задействана светкавично, все едно става дума за терористична опасност: при системни нарушения министърът на туризма подава искане до съда, който трябва в срок до 72 ч. да задължи интернет доставчиците да спрат достъпа до онлайн платформата, която предлага некатегоризирани имоти. А телекомите ще трябва в срок до 24 часа да спрат достъпа до сайтовете нарушители.

Всички тези законодателни бисери са вкарани през "задния вход" - сред многото депутатски предложения към Закона за бюджет 2020, който в момента се готви за второ четене в парламента. Мотивите на Стоянова и Симеонов са оскъдни, а оценка за ефекта от предложенията им напълно липсва, въпреки че засяга и огромен брой предлагащи и ползващи туристически услуги, както и бюджетните приходи. Министерството на туризма горещо подкрепя идеята. В отговор до "Сега" от там обясниха, че имало много сигнали от общини и хотелиери, които настояват за такава промяна.

"Опитът за блокиране на сайтове и за категоризация на имоти, предлагани от електронните платформи, е политика против бизнеса. Бумът на туристи в София не е заслуга на Министерството на туризма или на Столичната община, а именно на платформи като Airbnb, Booking и на нискотарифните авиокомпании. Имотите, които се предлагат по този начин, са най-многобройни в София и се търсят най-вече за кратък престой", коментира пред "Сега" директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Става въпрос за над 2500 жилища. Според него самата идея за задължително категоризиране на този тип обекти е абсурдна. "Нашите категории са непознати за света, те се използват от общините за начисляване на туристическия данък - дали трябва да е 2 или 20 лева", обясни той. И обобщи: "Жалко е, че имаме такова архаично мислене", посочи Румен Драганов. 

В мотивите си дуетът Стоянова - Симеонов отбелязва, че през последните години имало бум в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и в търсенето им чрез електронни платформи, а това било туристическа услуга, протичаща при неспазване на Закона за туризма. "Целта на предложените изменения и допълнения не е да се ограничат продажбите чрез електронните платформи, а категоризирането на обектите върви с минимални задължителни изисквания", успокояват авторите. Няма и дума за истинските мотиви - да се обложат с данъци и такси хората, които отдават жилищни имоти за краткосрочно настаняване. Тъй като в закона няма определение за краткосрочен наем, това отваря врати за санкциониране и на платформи и хора, които отдават всякакви имоти за различен период от време.

Предложенията идват на фона на признанията на централната и местната власт, че криенето на нощувки и обороти в туризма е масов спорт и че не могат да си съберат данъците и таксите от обекти, които са регистрирани и категоризирани.  

Темата е любима на Валери Симеонов. Още преди две години той предложи да се вземат мерки за облагане на апартхотелите и да се въведе данък "втори дом" - хората, които имат втори или трети жилищен имот в курортите, да плащат по-високи ставки. Конституционният съд отмени утежненото облагане "втори дом" като дискриминационно.

Сега депутатът, който преди дни стана зам.-председател на парламента, стигна и до е-платформите за предлагане на туристически услуги. Самият Симеонов има хотелиерски бизнес.

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ промени куп данъци и акцизи през закона за финансовия одит

20.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

3129 3
€3,7 млрд. приход от чуждестранни туристи в България през 2019 г.

19.02.2020

202 1
ГЕРБ въведе данък "нощувка" за апартаментите, наемани онлайн

19.02.2020

Обновена

2897 17

Коментари

Яничорбаджи

Най-големите хотелиери на света не са построили и едно хотелче. Същото е с транспортни фирми без автомобили, търговци без магазини... Валерката и Менда се замислили за предприемачи  от 20 век, които рано или късно ги чака фалит. 

Nikolay Sisoev ...

Не се е загрижил за данъците Валери Симеонов, а за хотелиерския си бизнес.
Я си представете колко клиенти му дърпат тия шмокльовци с интернетските "туристически" услуги.

fractal

Трябва да има регистрация и категоризация на стаите и да има контролни органи за това едно време балкантурист регламентираше даването на стаи в големите градове 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Валери и Менда срещу Захарната планина. Интересна битка се очертава.

Жълт котарак

Представяте ли си тези да са някакъв трибунал?

Хулиган

Тия двамата, ако не ги озаптят, скоро ще искат данък, когато си забърсал гадже и го приютиш вкъщи...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/19/selo-gr...

Slava
снимка на Slava

И как точно ще спрат достъпа до Airbnb, Booking, Expedia, Facebook. Тия нормални ли са????, България да не е Северна Корея, Русия, Турция или Китай??

mitkomm

Извинявай, тук Русия, Турция или Китай, като изостанали държави ли ги цитираш, спрямо България?

volog2

очаквано. Има някакъв бум на бизнес, дето не само не се държи от мутри, ами им е в пряка конкуренция. Как да не им дръпнеш шалтера на тези хиляди българи, които смеят да си отдават празните апартаменти!? За моловете на плажа Валерката само ръмжи, но за кокошките няма прошка!

редник

Тия двамата, ако не ги озаптят...

 

Тия двамата се вихрят, докато Той е на гости в Белия дом, но споко - скоро ще се върне и ще ги озапти...   ;)

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

И как точно ще спрат достъпа до Airbnb, Booking, Expedia, Facebook. 

Така както се спира достъпът до сайтове за онлайн залагания, които не са регистрирани по закона за хазарта.

http://www.dkh.minfin.bg/bg/page/579
saw
Малко по-различно е.. едно е блокирането на достъпа на всички потребители на всички доставчици в българия до даден сайт, друго е да блокираш достъпа на определено лице до даден сайт. Всеки комшия би могъл да му пусне прокси/впн през който да заобиколи блокажа.. Доста е безумно.
Slava
снимка на Slava

Shaaban_bin_Robert, да се сравняват сайтове за залагане с фейсбук е безумно.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Абсолютно съм съгласен. Казвам само, че техническа възможност има.

Казвам също така, че има начин това да се заобиколи. В ДА, както и в много фирми достъпът до Facebook е забранен, но това е за да не се ползва през работно време. Но както спряха сайтовете за онлайн залаганията заради Васил Божков, така могат да ограничат достъпа до други интернет ресурси за да угодят на някой друг.

Сгугню
снимка на Сгугню

Там е работата, че тия, дето дават стаи през Airbnb хич не плащат данъци за приходите, които получават от това.

Докато хотелиерите все пак плащат нещо.

И се получава неравнопоставеност.

Сега, дали предложената мярка би преодоляла тая неравнопоставеност е друг въпрос. Но е мярка именно в тази посока.

volog2

Като казваш "хотелиери", които плащат нещо имаш предвид тези, които са се регистрирали сигурно. Защото НСИ води на статистика 290,000 легла,  колкото има само в Слънчев Бряг. А посетилите България чужденци през август са 2.3 милиона. И по една нощувка да са направили пак въпроса е къде - не това не е АърБнб. Основно са именно хотели, които не плащат нищо. Сега просто ще им премахнат конкуренцията - щото все не можели да вдигнат цените до гръцките....

НЕРВЕН

Да се доразвие идеята-ако обектът е обявен само с телефонен номер-да се блокира този номер за входящо избиране от съответния оператор...

pro_hard

За всяка стопанска дейност трябва да се плащат данъци. Познавам човек, който започна с 2 апартамента преди 10на години, реинвестира всичко и вече са поне 5-6 жилища, вкл. една от прословутите селски къщи. Това си е приличен среден бизнес с 5цифрена печалба. В сивия сектор.  BTW през лятото при настаняване в Хърватска, Словения и Италия домакините снимаха личните документи на гостите за регистрация, което предполага, че дейността се декларира. Италианската хазяйка каза, че отдаването на 2 жилища в центъра на Генуа носи добра добавка към пенсията, СЛЕД ТАКСИ.

kokaracho

Трябва да се плащат данъци - да. Може би, много хора крият данъци - няма конкретни анализи.  Но да категоризираш стаи и апартаменти си е простотия. В Пловдив, за да регистрираш такъв обект, плащаш солидна такса. Все пак е търговски обект, но всичко останало е простотия.

Biberkov

Мдааа, едно е данъци и такси да се плащат, друго е категоризация ...

fractal

Трябва и санитарен контрол

Интервал

Бачо Валери за пореден път радва с мисловна дейност и предложения, както и пълно отсъствие на конфликт на интереси. А всеки лев скрит от ОПГ-тата в парламента, е спасен лев, имащ шанс да остане в икономиката ни. Разбира се, усилията на ОПГ-то са насочени основно да няма скрити левчета от страна на плебса и дребния бизнес. Това е, докато НАП отписва десетки милиарди от правилните длъжници :))

pro_hard

Не съм от феновете на властта, но смятам че този път правилно се насочиха към дейност, в която се генерират милиарди обороти, а не се събират никакви данъци. Естествено, че е типично тъп герберастки подход, под претекст "категоризация" да се обхванат потенциални и реални данъкоплатци. Както се преследваха  и до голяма степен се озаптиха "черните" таксиметрови и автомобилни превози, така в някаква рамка могат да бъдат поставени бабите, чакащи с табели на /авто/гарите по морето и още по-лесно тези, използващи посредничеството на световни /пък и местни/ сайтове, показващи местоположение, контакти и заетост /или поне резервациите/ на обекта във времето.

Нафарфор

дребнави, алчни душици

 

YMCA

Защо пак клатят правителството МУ?

Slava
снимка на Slava

Shaaban_bin_Robert, Бончо Генчев,

не питам за техническата възможност. Самата идея да се блокира достъпа до фейсбук в държавата ни е скандална. Фирмите могат да блокират, защото управителите виждат, че се публикуват снимки/постинги от служителите им в работно време. Но не отнемат достъпа извън фирмата, нали. 

Сега се сетих друго - как ще блокират фейсбук, нали Борисов оттам предава на живо.??? Столът на Менда започва да се клати.?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Там е работата, че тия, дето дават стаи през Airbnb хич не плащат данъци за приходите, които получават от това.

Докато хотелиерите все пак плащат нещо.

И се получава неравнопоставеност.

Сега, дали предложената мярка би преодоляла тая неравнопоставеност е друг въпрос. Но е мярка именно в тази посока.

Абсолютно нищо не пречи държавата да си търси данъците по ЗДДФЛ и сега.

Кире

Бонго ?

 

За целта следва да се забранят кешовите плащания и да има подобаваща санкция. Вероятно това ще освети само част от бизнеса.

Pippin Kurze

всички електронни платформи да пренасочват автоматично разквартируването на митничари, гранични войски и командировани сили на МВР и МО, както и на вся остальная туристиеска сволач към хотелите на наш'те...

... и,и,и,и... никви преПАРИтаменти и анджело БУДАЛАменти - това последното нЕма сми, ама зер па новите парламентаристични умнотизми имат!? ?

nebenebe

Мента и ВалерИ са едни бакали кат горанката. Снимката я бива.

Влез или се регистрирай за да коментираш