Quantcast

Медия без
политическа реклама

Властта си намери повод да спре достъпа до Аirbnb, Booking и Facebook

Менда Стоянова и Валери Симеонов настояват всеки, който дава стая под наем, да се регистрира като хотел

26 Ноем. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Снимка: БГНЕС
Само преди две години Симеонов се опита да прокара данък за апартхотелите, но той бе върнат от съда. Сега зам.-председателят на НС смята да обложи или да блокира платформите като Booking и Airbnb.

Депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов ("Обединени патриоти") -  ключови фигури в управляващото мнозинство, внесоха проект за умопомрачителни промени в Закона за туризма. Двамата народни представители предлагат всеки гражданин, който предоставя на туристи стая или апартамент чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Facebook и т.н., задължително да се снабди с "категория" от Министерството на туризма. Такова изискване в момента има само за традиционните места за настаняване като хотели, хижи, хостели и къщи за гости. 

Освен това тандемът предлага да се забрани на електронните платформи да качват оферта за настаняване, ако стаята (или апартаментът) не е получила "звезди" от българското МТ. Връх на законодателния устрем на Стоянова и Симеонов е идеята при три повтарящи се нарушения да се блокира достъпът до е-платформата - съучастник в нарушението. Спирането на достъпа се възлага на интернет доставчиците след произнасяне на съда. 

Предложенията удивляват, защото от тях излиза, че някой в България може да "дръпне шалтера" на  Airbnb, Booking, Facebook, Homeway и други интернет колоси, ползвани по цял свят и с милиони потребители, само защото не са обърнали внимание, че чрез тях се предлага някаква стая в София, Самоков или Варна, без да има категория, присъдена от министър Николина Ангелкова. От друга страна, не е ясно как самите платформи ще проверяват дали даден имот е категоризиран. Стоянова и Симеонов искат и глоби за участващите в подобни нарушения. "Който предлага туристическа услуга, която не е категоризирана, или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект, се глобява от 500 до 5 хил. лв., а еднолични търговци и юридически лица - от 1000 до 10 хил. лв.", гласи проектът. 

Двамата депутати съвсем постно са описали "наказателната процедура", която обаче трябва да бъде задействана светкавично, все едно става дума за терористична опасност: при системни нарушения министърът на туризма подава искане до съда, който трябва в срок до 72 ч. да задължи интернет доставчиците да спрат достъпа до онлайн платформата, която предлага некатегоризирани имоти. А телекомите ще трябва в срок до 24 часа да спрат достъпа до сайтовете нарушители.

Всички тези законодателни бисери са вкарани през "задния вход" - сред многото депутатски предложения към Закона за бюджет 2020, който в момента се готви за второ четене в парламента. Мотивите на Стоянова и Симеонов са оскъдни, а оценка за ефекта от предложенията им напълно липсва, въпреки че засяга и огромен брой предлагащи и ползващи туристически услуги, както и бюджетните приходи. Министерството на туризма горещо подкрепя идеята. В отговор до "Сега" от там обясниха, че имало много сигнали от общини и хотелиери, които настояват за такава промяна.

"Опитът за блокиране на сайтове и за категоризация на имоти, предлагани от електронните платформи, е политика против бизнеса. Бумът на туристи в София не е заслуга на Министерството на туризма или на Столичната община, а именно на платформи като Airbnb, Booking и на нискотарифните авиокомпании. Имотите, които се предлагат по този начин, са най-многобройни в София и се търсят най-вече за кратък престой", коментира пред "Сега" директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. Става въпрос за над 2500 жилища. Според него самата идея за задължително категоризиране на този тип обекти е абсурдна. "Нашите категории са непознати за света, те се използват от общините за начисляване на туристическия данък - дали трябва да е 2 или 20 лева", обясни той. И обобщи: "Жалко е, че имаме такова архаично мислене", посочи Румен Драганов. 

В мотивите си дуетът Стоянова - Симеонов отбелязва, че през последните години имало бум в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и в търсенето им чрез електронни платформи, а това било туристическа услуга, протичаща при неспазване на Закона за туризма. "Целта на предложените изменения и допълнения не е да се ограничат продажбите чрез електронните платформи, а категоризирането на обектите върви с минимални задължителни изисквания", успокояват авторите. Няма и дума за истинските мотиви - да се обложат с данъци и такси хората, които отдават жилищни имоти за краткосрочно настаняване. Тъй като в закона няма определение за краткосрочен наем, това отваря врати за санкциониране и на платформи и хора, които отдават всякакви имоти за различен период от време.

Предложенията идват на фона на признанията на централната и местната власт, че криенето на нощувки и обороти в туризма е масов спорт и че не могат да си съберат данъците и таксите от обекти, които са регистрирани и категоризирани.  

Темата е любима на Валери Симеонов. Още преди две години той предложи да се вземат мерки за облагане на апартхотелите и да се въведе данък "втори дом" - хората, които имат втори или трети жилищен имот в курортите, да плащат по-високи ставки. Конституционният съд отмени утежненото облагане "втори дом" като дискриминационно.

Сега депутатът, който преди дни стана зам.-председател на парламента, стигна и до е-платформите за предлагане на туристически услуги. Самият Симеонов има хотелиерски бизнес.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?