facebook
twitter

Първа страница

София се оказа на опашката по "безплатно" саниране

Празните жилища във Видин са по-малко от тези край столицата
987
Илияна Кирилова
Благоевград бие другите градове по санирани сгради, а Бургас - по сключени договори. И по двата показателя София изостава драматично.

Кабинетът "Борисов" хвърли големи сили и средства да рекламира "безплатното" саниране, но се оказва, че то почти не е "огряло" някои градове, сред които и столицата. В София, Търговище и Силистра оздравените вече панелни постройки се броят на пръстите на ръцете.

В столицата има подписани 164 договора, в Търговище са 33, а в Силистра - 20. Изпълнението на програмата върви бавно и в  Разград, Ловеч и Враца, където миналата година рапортуваха по две санирани сгради, а в Сливен, Кърджали и Варна - по три. Видин се представя по-добре от тях  - при подписани 22 договори има 10 оздравени блока. Това разкрива  анализ на състоянието на жилищния сектор, изготвен от регионалното министерство. Данните са от 2017 година. През пролетта от ведомството на Николай Нанков се похвалиха, че блокове в София с подобрена енергийна ефективност вече са седем. Дори и с тях обаче столицата изостава драматично от други градове, които се включиха далеч по-енергично в надпреварата за "безплатните" милиони, раздавани от правителството. 

Лидер по брой санирани сгради е Благоевград. В южния град с нови дограми и изолации са се сдобили цели 54 блока, показват данните към 2017 г. В Бургас има подписани цели 236 договора, но само 18 блока са били завършени. Наред с ремонтните блокове в морския град обаче вървят и проблемите - няколко пъти там, а и в други градове на страната, част от обновените блокове протекоха заради некачествена изолация и лоши материали.

Анализът на МРРБ откроява и дефектите на програмата за безплатно саниране. Един от съществените проблеми е, че субсидията не дели обитателите на блоковете на бедни и богати и така помощ получават и заможни собственици, която нямат нужда от нея, изтъкват експертите на министерството. 

 

ТЪМНИ ПРОЗОРЦИ

Въпреки че често се сочи като печален пример за обезлюдяване, във Видинска област необитаваните жилища са по-малко, отколкото в Софийска област. Докато в селищата край столицата празните апартаменти и къщи гонят 50%, в крайдунавския град процентът се върти около 40. В София-град "тъмните прозорци" са сравнително малко - около 24%. Висок е делът на необитаваните жилища и в Перник - 44.9 на сто. Според експертите притегателната сила на големия град е "изсмукала" част от хората, които вече ползват жилищата си край София основно за отдих. Много са "тъмните прозорци" в Бургас - 43.7% - вероятно защото има доста сезонни имоти, купени от чужденци, които се ползват основно през лятото. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

581 5
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

266 1
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

70 1

Коментари

Solace

Анализът на МРРБ откроява и дефектите на програмата за безплатно саниране. Един от съществените проблеми е, че субсидията не дели обитателите на блоковете на бедни и богати и така помощ получават и заможни собственици, която нямат нужда от нея, изтъкват експертите на министерството

Дебилизъм! Програмата за стиропоризиране е за цялата сграда, и не дели собствениците по доход. Утре ще направят разделение по квадратура, и ще накарат собствениците на по-големите жилища да плащат. После ще въведат и други критерии, като възраст, ръст, цвят на очите и т.н. малоумия.

Същевременно, управата на блока е задължена да сключи договор с точно определен изпълнител, спечелил ОП по разни критерии, без собствениците да имат право за избор на материали и контрол върху качеството на изпълнение. 

Пълни малоумници, крадци и мошеници. В особено големи размери и на наш гръб...

сандос1

Е, не. Тук вече се пише ей-така, лаф да става.

Нашия блок го санират в момента.

Не разбирам защо "безплатни" (милиони) са в кавички. Никой за нищо не плаща. Има си предварително сключен договор и там пише какво ще се прави. И се прави.

Санира се блока, а не апартаментите според доходите на обитателите.

И се работи както е на снимката - с качествена изолация като тази и прикрепена с дюбели (черните точки), а не само лепено, както един си прави апартамента в съседния блок.

Ама то сигурно заради ехидни статии като тази софиянци не са кандидатствали за саниране.

И се прави с пари от еврофондовете, а не на нечий гръб.

blue_fish

От самото начало тече кампания против санирането, която може би обслужва интересите на някои строителни фирми, а в политически план - на опозицията. Такова саниране за пръв път видях в Румъния преди около 10-ина години  - стари блокчета изглеждаха като нови - и не вярвах, че у нас може да стане. В малките градове заплатите са по-ниски и по-малко жители могат да подменят дограма и да сложат изолация. Според мен, затова там хората много-много не философстват, а са по-активни и не искат да изтърват добрата възможност, която програмата дава. Критиката по програмата трябва ясно да се насочи към качеството на изпълнение и вложените материали. Влагането на енергия в общи приказки и обобщения "на едро" намирам за безсмислено и насаждащо излишен негативизъм.

Solace

Програмата е за енергийна ефективност, не за саниране. Никой не е проверявал връзките, асансьора, ел. и ВиК инсталациите, нито ги е подменял, за да се нарича саниране.

За случаите в които се сваля много скъпа дограма, с висококачествени профили и стъкла, и се слага някаква нова, при която на третия месец в апартамента има мухъл няма да отварям дума. Мой приятел така изпати, сега е в чудо какво да прави, но рекламации не се приемат...

П.П. да, по красиво изглежда. Но това се оправя за нула време в два закона и три или четири наредби. Всичко ще е по-красиво и еднакво (да повдигам ли темата, че предвид застрояване на всяко междублоково парцелче има такава шарения, че болят очите от цветове, различна архитектура и т.н.???), без изсипани милиарди...

ogro

-!

ogro

Безплатно, без кавички е за теб!
За всички нас обаче е "безплатно", защото ние ти плащаме мурафета ГРОБАРСКА ПОДЛОГО!

D4D5
снимка на D4D5

И кат се праи с пари от еврофондове, що просто не санираха, ами принуждават хората да влизат в сдружения?

маргаритка2

Сигурно сте много красиви във вашия блок, щом "никой за нищо не плаща" и строителната фирма просто е решила да почерпи.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×