facebook
twitter

Първа страница

Само 1 процент от личните лекари са на възраст до 39 години

420

Само 1 процент от личните лекари са на възраст до 39 години, сочат данните на Министерство на здравеопазването, предоставени на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Цели 38 на сто от личните лекари са над 60 години, 17 на сто - над 65 години, а 8 на сто са над 70 години.

Пред "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Националния съвет по обща медицина, настоя за конкретни мерки при обучението на специалисти в тази област, за да има по-голям интерес към професията.

С последната промяна в Наредба 1 за придобиване на специалност здравното министерство предлага специализантите да остават на работа в лечебното заведение, където са обучавани. Специализантите по обща медицина ще могат да работят на територията на цялата страна. Приветстваме това, каза доц. Любомир Киров, но "стига, разбира се, по някакъв начин някой да не се опитва да принуждава колегите да стартират на точно определено място в страната. За мен трябва да има абсолютна свобода".

Заради отлива на кадри от специалността за лични лекари, в наредбата трябва да се предвиди по-дълъг срок на обучение: "Нека в тази наредба да се отдели един раздел,  където да се опише ясно и точно реда как се провежда тази специализация по обща медицина и свързаните с нея правила".

През август стана ясно, че въпреки дългия период за обществено обсъждане и корекции новата наредба на здравното министерство за специализациите на лекарите ще бъде променена. Тя бе публикувана през юли в "Държавен вестник". Причината е недоволството на лекари специализанти и завършващи студенти по медицина, които бяха подкрепени от Българския лекарски съюз. 

Основната промяна в реда за специализации е, че държавата поема заплатите на специализиращите в дефицитни специалности лекари, като ще им плаща две минимални заплати (1120 лв. към момента) и осигуровките. Срещу това обаче медиците ще са длъжни да остават на работа тук поне 3 години в посочени от МЗ лечебни заведения. Ако не го направят, ще трябва да връщат заплатите, получени по време на специализацията.

Според Българския лекарски съюз трябва да отпадне служебното разпределение от МЗ в избрани от ведомството лечебни заведения и правото на свободен избор на младите лекари къде да специализират да не бъде нарушавано. Вместо това за финансираните от държавата специализации трябва да бъде обявено къде в страната и за кои специалности има недостиг на кадри и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да сключи договор. Специализантите, кандидатстващи за финансираните от МЗ специалности, да знаят предварително къде и при какви условия ще работят, след като завършат, и това да се гарантира с предварително подписване на договор. От съсловната организация смятат и че трябва да бъде запазен и съществуващият механизъм за специализация: лечебните заведения също да имат възможност да обявяват конкурс за специализанти и да наемат на трудов договор необходимата за работата си бройка млади лекари.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само за час кабинетът раздаде към 2.7 млрд. лв.

12.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

3591 14
МВР прати жандармерия срещу кметове в Перник

12.12.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

1764 2
Данък сгради и такса смет се вдигат повсеместно

12.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

1257 6

Коментари

Andrij

Значи съм късметлия -преминал съм през 5 лични лекари и всичките под 35 години.За пръв път се записах при докторка на 30 години,която специализира и напусна,и я замести току-що завършил студент,който също специализира и предаде практиката на друга току-що завършила студентка,която като излезе майчинство остави да работят в практиката други две млади лекарки,и сега като се върна останаха тя и една от двете,която е под 30 години.Мисля,че в големите градове няма глад за лични лекари.

Предводител на ...

Пардоне моа, ма личните лекари спокойно могат да бъдат заменени с вендинг машини, пускащи направления и бонус кафенци. Ако е за изписване на нурофен при температура, с това хората могат да се справят и сами.

Bauleiter

Нема страшно,  тоя 1 % ще стане до 10 години 90%...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×