Quantcast
Само 1 процент от личните лекари са на възраст до 39 години | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Само 1 процент от личните лекари са на възраст до 39 години

557

Само 1 процент от личните лекари са на възраст до 39 години, сочат данните на Министерство на здравеопазването, предоставени на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Цели 38 на сто от личните лекари са над 60 години, 17 на сто - над 65 години, а 8 на сто са над 70 години.

Пред "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Националния съвет по обща медицина, настоя за конкретни мерки при обучението на специалисти в тази област, за да има по-голям интерес към професията.

С последната промяна в Наредба 1 за придобиване на специалност здравното министерство предлага специализантите да остават на работа в лечебното заведение, където са обучавани. Специализантите по обща медицина ще могат да работят на територията на цялата страна. Приветстваме това, каза доц. Любомир Киров, но "стига, разбира се, по някакъв начин някой да не се опитва да принуждава колегите да стартират на точно определено място в страната. За мен трябва да има абсолютна свобода".

Заради отлива на кадри от специалността за лични лекари, в наредбата трябва да се предвиди по-дълъг срок на обучение: "Нека в тази наредба да се отдели един раздел,  където да се опише ясно и точно реда как се провежда тази специализация по обща медицина и свързаните с нея правила".

През август стана ясно, че въпреки дългия период за обществено обсъждане и корекции новата наредба на здравното министерство за специализациите на лекарите ще бъде променена. Тя бе публикувана през юли в "Държавен вестник". Причината е недоволството на лекари специализанти и завършващи студенти по медицина, които бяха подкрепени от Българския лекарски съюз. 

Основната промяна в реда за специализации е, че държавата поема заплатите на специализиращите в дефицитни специалности лекари, като ще им плаща две минимални заплати (1120 лв. към момента) и осигуровките. Срещу това обаче медиците ще са длъжни да остават на работа тук поне 3 години в посочени от МЗ лечебни заведения. Ако не го направят, ще трябва да връщат заплатите, получени по време на специализацията.

Според Българския лекарски съюз трябва да отпадне служебното разпределение от МЗ в избрани от ведомството лечебни заведения и правото на свободен избор на младите лекари къде да специализират да не бъде нарушавано. Вместо това за финансираните от държавата специализации трябва да бъде обявено къде в страната и за кои специалности има недостиг на кадри и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да сключи договор. Специализантите, кандидатстващи за финансираните от МЗ специалности, да знаят предварително къде и при какви условия ще работят, след като завършат, и това да се гарантира с предварително подписване на договор. От съсловната организация смятат и че трябва да бъде запазен и съществуващият механизъм за специализация: лечебните заведения също да имат възможност да обявяват конкурс за специализанти и да наемат на трудов договор необходимата за работата си бройка млади лекари.

 

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25577
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8187
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18524