facebook
twitter

Първа страница

Работодателите се обявиха срещу национализацията на „спящи“ акции от приватизацията

568

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която се включват Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), настоява за оттегляне на Концепцията на Министерството на финансите за национализация на „спящи“ акции от масовата приватизация. Според АОБР прилагането на концепцията ще засегне и ощети близо 3 млн. българи, се казва в съобщение до медиите на асоциацията.

„В изготвената концепция е предвидено въвеждане в определен срок на задължително прехвърляне на безналичните акции в подсметки на Централния депозитар към инвестиционни посредници, на които вече ще заплащат занапред всички дължими такси. Подобно предложение не само, че ще задълбочи проблема с т.нар. обездвижени акции, но в дългосрочен план изобщо ще отблъсне допълнително дребните инвеститори от инвестиции на българския капиталов пазар”, пишат в съобщение за медиите от Асоциацията.

Според АОБР, ефектът от предлаганото по същество конфискационно решение, обосновано с незаинтересоваността на собствениците на „спящи“ акции, не се различава от конфискация на банков влог, по който няма движение, или на автомобил, който не се управлява, или на недвижим имот, който не се използва. Асоциацията настоява за оттеглянето на Концепцията. 

"Няма нормативен акт на европейското или българското право, нито практика, която да предполага и още по-малко да налага подобно нововъведение като предлаганата концепция. Напротив, тя е в остро противоречие не само с Конституцията на РБ, правото на ЕС, международните договори и стандарти, по които България е страна, но и с основополагащите принципи на съвременната демократична държава!", се казва още в позицията на АОБР.

АОБР припомня, че представената концепция не се разглежда за пръв път. Предходна такава вече беше отхвърлена от предшественика на Съвета за развитие на капиталовите пазари, а работната група, създадена от Министерство на финансите, не стигна до резултат след категоричните възражения от страна на заинтересованите страни.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хазната е дала едва 1.24 млн. лв. данъчни отстъпки на родителите

21.10.2019

МИЛА КИСЬОВА

332 4
Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов

21.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2100 5
Започват мащабни инспекции на училищата

Коментари

Хулиган

А семейство Баневи подписало ли се е под тази декларация?

............................................

http://www.drago.info/

JR

Как няма да бъдат “против“!?! Я как сега се изживяват като чорбаджии с 10-15% от акциите на “техните“ фирми... Шукар, бейби!

indiec

Не става дума за национализация изобщо, а за опит да се тури поне малко повече ред във финансовата сфера. СЕГА акциите на малките акционери не им носят нищо  братно на постулатите на капитализма. Все пак всеки строй трябва да има някакви правила. Останалото е анархия.

Очевидно, че СЕГА, който е докопал управлението на някакви активи не желае да дели с по-малките си "партьори", въпреки че и на тях им се полага дял.В такъв смисъл реакцията на работодателите е закономерна.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×