facebook
twitter

Първа страница

Операцията на МВР в Костенец вече наистина е безпрецедентна

Повече от 10 дни хиляди полицаи и военни не могат да открият Стоян Зайков
2989
БГНЕС архив
10 дни Костенец е под полицейска обсада.

Операцията на МВР действително се превърна в "безпрецедентна", след като повече от 10 дни не стигнаха на най-добрите в МВР да открият и заловят предполагаемия убиец от Костенец Стоян Зайков, известен и като Чане. Вече не стотици, а хиляди полицаи и дори военни са ангажирани с издирването на 43-годишния мъж. В търсенето е включено всичко налично в МВР - високопроходими автомобили, бронирани машини, следови кучета, термокамери, хеликоптер, барети, жандармерия, психолози, цивилни оперативни работници.

И в неделя Костенец остана под полицейска блокада, след като беглецът продължи да е в неизвестност. Той не бе открит, независимо че полицейско куче тръгна по следите му и откри пушка и боеприпаси в пчелен кошер, намиращ се до село Горна Василица, на около 6 км от дома на Зайков. Вероятно това е оръжието на второто убийство, което също се приписва на издирвания.

Зайков се издирва от 9 май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май полицията откри и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. По данни на МВР мъжът е бил убит с ловна пушка, а освен съсед е и трети братовчед на издирвания. Оказа се, че мъжът е бил сред разпитваните след изчезването на Зайков, но след като обяснил, че сам ще си претърси къщата и при нужда ще се обади на МВР, полицията го подминала.

Разбра се също, че Зайков и друг път е бил издирван толкова "успешно" от МВР. „Назад във времето се е укривал с месеци. Способен е да оцелява сам. Предполагаме, че няма помагачи”, обяви в събота главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред Нова тв. В специално интервю за телевизията човек, чийто апартамент Зайков запалил преди повече от 10 г., разказа: "Хора имаше и в този, и в другите апартаменти, беше задимен блокът много и отвън се виждаше. Дойде пожарна. Нямаше жертви тогава. След това се кри около две години и случайно го хванаха. Много добре, бих казал, че познава района и действително може да е на всяко едно място, дори може да е под носа на полицията", каза той.

Според МВР няма данни сега Зайков да е напуснал страната, затова и се предполага, че е в района. „Заради това сме тук, освен да гарантираме сигурността на гражданите да са спокойни, ние трябва да стигнем до него и този човек да бъде задържан“, заяви главният секретар на МВР.  "Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения", увери той.

Иванов отрече появили се информации за застреляно куче, за стрелба в гората и за повредено имущество при издирването. "Ако някъде има разбивана врата, това е при извършена проверка, но това са при необитаеми къщи. Нямаме данни, когато е извършено претърсване на дадено помещение, да има чупене. Това изрично е изяснено на инструктажите, защото ние трябва да го намерим, но преди всичкo да спазим закона“, коментира главният секретар. Той посочи, че многото необитаеми постройки създавали трудности. "Някои са подсигурени срещу кражби и ако той влезе и се заключи отвътре, единственият начин да влезем е като разбием, но все пак се съобразяваме. Само когато имаме сигурни данни, използваме разрешеното от закона средство“, обясни комисарят.

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Главният секретар на МВР, който очевидно е натоварен с координацията по издирването, отрече полицията да е подценила ситуацията. Експерти обаче се чудят, ако за едно лице като Зайков се хвърля безуспешно такъв ресурс, то какво ли би станало при по-сложна ситуация.

Ключови думи:

Стоян Зайков
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР се оплака от Стоян Зайков заради самоубийството му

07.06.2019

Мартин Георгиев

3375 3
Прокуратурата разследва МВР по случая "Зайков"

31.05.2019

Мартин Георгиев

1848 5
Беглецът Зайков се изкъпа и нахрани под носа на МВР

29.05.2019

Мартин Георгиев

5129 16

Коментари

kissсинджира

 

 Оказа се, че мъжът е бил сред разпитваните след изчезването на Зайков, но след като обяснил, че сам ще си претърси къщата и при нужда ще се обади на МВР, полицията го подминала

 

Ма то било пълно с гении в МВР. 

Stern

Каква ли брада е пуснал за 10 дена? Неузнаваем. А и дрехите си сменил.

сталкер пустиняк

Експерти обаче се чудят, ако за едно лице като Зайков се хвърля безуспешно такъв ресурс, то какво ли би станало при по-сложна ситуация.

 

А, не само експертите се чудят. Виж, бахурите не изпитват съмнения. 

Миряна Б.

 

Известно ли е нещо за образованието и интелекта на Зайков? Имал ли е хобита? Някакви приятели в Костенец? Също и профили на убитите - от тях може да станат ясни мотивите за убийствата - елементарно, Ивайло!

 

Миряна Б.

  

 

   Къде е детето на убитата? Зайков ли го е взел? Колко е голямо? Да се изръшкат всички детски градини в околността.

Миряна Б.

 

Къде е работел Зайков и има ли там случаи със злоупотреба? Изобщо, каква му е професията или занаятът?

Миряна Б.

 

 

   Ако си е сменил дрехите, значи се е отбил у дома. А там не е имало полицай да го причаква.

Миряна Б.

 

 

 Омръзна ми този Зайков, и името едно такова измислено. Омръзна ми и краглата муцуна която току се мярка - Зайков ли ли е или главсекът на МВР?

Здравка
снимка на Здравка

 Омръзна ми и краглата муцуна която току се мярка - Зайков ли ли е или главсекът на МВР?  Не само на Вас, драга госпожо Б. Отдавна не е смешна тоталната безпомощност на МВР, потресаващи проферсионална непригодност и невежество из най-високите етажи на министерството, призвано да ни пази. Боже упази.

Все пак ще си позволя да отбележа, че Зайков е малко по-кръглоглав от главсека и министърчето. И по-всичко личи доста по-умен. Интересно наистина, ако бихме имали възможност да погледнем зрелостните свидетелства на тримата господа, какво ли сравнение бихме направили. Не, че диплома у нас е критерий за каквото и да е.

Koчо

Не знам за какво е всичкият този шум, писаници, изявления на началници полицаи, безпрецедентна ангажираност на полицейски сили.

Двойни и тройни убийства се случват навсякъде. Не е някой откачен човек да стреля напосоки и да заплашва непознати. На практика обществото не е непосредствено застрашено.

Да си го търсят полицаите, но без много шум и без да се вманиачават, че ще дойде потоп ако не го намерят.

И главният началник да не ги тормози с неговия пожарникарски популизъм.

Доц.Трътлев

Според МВР няма данни сега Зайков да е напуснал страната, затова и се предполага, че е в района. 

Т.е. не се е регистрирал на гранично КПП при напускане на страната. А може и да е минал през КПП на Терминал 2, когато някои служителите са били на обяд, а други в тоалетната. Имаше такива случаи миналата година доколкото си спомням.

Shaaban_bin_Robert

Какво работи, та какво работи? Инструктор в школа по нинджуцу в Япония работи човекът. Щом така се  е покрил, че цялата полиция не може да го открие. Отделно си заработва учейки Беър Грилс как се оцелява.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×