facebook
twitter

Първа страница

Държавата иска да национализира акции от масовата приватизация

Ако до 5 години собствениците им не ги потърсят, те ще бъдат продадени, а парите - преведени в Сребърния фонд
5196
БГНЕС
След като пробва неуспешно да национализира здравни и пенсионни вноски, сега финансовият министър Владислав Горанов се насочи към акциите от масовата приватизация.

Държавата планира да национализира "спящите акции" от масовата приватизация. Това става повече от 20 години след така нареченото масово раздържавяване, което формално имаше за цел да превърне гражданите в акционери в приватизационни фондове или в съсобственици на предприятията. Вчера Министерството на финансите (МФ) публикува за обществено обсъждане концепция за реализиране на тези акции, която на практика означава отнемане на собственост. За целта се предлагат и бъдещи законови промени.

Първата вълна на раздържавяването бе през 1996 г. Оттогава, макар и заявени, милиони раздадени на населението бонове от държавни дружества стоят забравени и непотърсени от притежателите им. Акциите от фондовете и предприятията обаче продължават да бъдат налични в регистрите на Централния депозитар. Намерението на финансовото министерство е да събуди интереса на собствениците и те да се разпоредят с тях. Проблемът е, че това е сложно и струва скъпо, а част от притежателите на тези акции може и да са починали.

Концепцията предвижда в рамките на една година да се проведе широкомащабна информационна кампания, която да обясни на хората, участвали в масовата приватизация или на техните наследници, как и къде да проверят каква е съдбата на техните бонове.
По данни на Централния депозитар в регистрите му има над 2 млн. лични сметки с ценни книжа и компенсаторни инструменти от масовата приватизация. Тяхната стойност по номинал се оценява на 2 до 3 млрд. лева. Държавата планира да поиска титулярите на тези сметки да прехвърлят доброволно акциите си за съхраняване и управление на инвестиционни посредници, какъвто бил обичайният подход. В замяна на това обещава да улесни процеса по наследяване на акциите и да свали таксите към инвестиционните посредници, тъй като в голяма част от случаите ще се окаже, че те са по-големи от стойността на самите ценни книжа.

Ако все пак притежателите на акции от масовата приватизация не ги потърсят в едногодишен период, те ще бъдат прехвърлени в специално създаден инвестиционен фонд. Срещу тях всеки собственик ще получи дялове, равностойни на стойността на акциите. Ако в рамките на 5 години собствениците им отново не проявят заинтересованост, инвестиционният фонд има право да продаде тези акции, а парите от продажбата ще внесе в Сребърния фонд, създаден да подкрепи пенсионната система. В Сребърния фонд по принцип трябва да постъпват и парите от концесии, но приходите от евентуалната бъдеща концесия на летище София бяха изключени от това правило.

"Право на всеки акционер е да прави каквото реши с акциите си, дори и това - да не прави нищо. Това не би трябвало да означава, че държавата трябва да се разпорежда с тези акции и да ги сложи в Сребърния фонд", коментира Иван Стайков, старши финансов анализатор от платформата "Моите пари". Преди година точно от "Моите пари" подеха кампания за изясняване на съдбата на акциите от масовата приватизация и на каква стойност са те сега. 

Промяната би засегнала основно малките акционери в бившите приватизационни фондове, които сега са холдинги, написа вчера "Капитал". Някои от тях имат над 100 хил. малки собственици, голяма част от които са неактивни, което позволява и упражняване на контрол от по-големи миноритарни акционери. Това би довело до реален проблем, тъй като в някои дружества новият държавен фонд може да се окаже най-голям или дори мажоритарен акционер и да измести дългогодишните им мениджъри.

Друг сериозен проблем е, че много от някогашните приватизационни фондове вече са преструктурирани или дори закрити. При масовата приватизация можеше да се кандидатства директно и за акции в конкретни предприятия. Някои от тях отдавна са фалирали или дори ликвидирани, други се развиват успешно, след като са приватизирани. По данни на финансовото министерство една част от тези акции са във вече непублични компании, отписали се от борсата, но останали с безналични книжа, които се водят в депозитара. Публичните дружества от масовата приватизация са 91 от общо 265, непубличните дружества са 545 от общо 942. Тази информация следва да се актуализира и синхронизира между регистрите на депозитара и Комисията за финансов надзор, се посочва в концепцията.

 

Цифри

През първата вълна на масовата приватизация през 1996 г. всеки пълнолетен българин получи по 25 000 инвестиционни лева, които сега се равняват на 25 лева. Те можеха и да се прехвърлят между роднини. Стойността на придобитите с тях активи обаче в момента не може да се определи. За събуждане на интереса към "спящите" акции от масовата приватизация, чрез управлението им от специален инвестиционен фонд се говори отдавна. За първи път обаче се лансира идеята държавата да придобие непотърсените активи.

Информация за собствеността си участниците в масовата приватизация могат да получат на сайта на Централния депозитар. За това обаче им е нужен ПИК, издаден от НАП, или електронен подпис.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Натрупаното за втора пенсия отново падна под 3000 лв.

16.02.2019

Йоана Петрова

120
Новите касови бележки за горивата са имитация на прозрачност

16.02.2019

77
Тръмп не се отказа от извънредното положение заради стената с Мексико

16.02.2019

19

Коментари

Страници

BASS

Ако до 5 години собствениците им не ги потърсят, те ще бъдат продадени, а парите - преведени в Сребърния фонд Ако до 5 години собствениците им не ги потърсят, те ще бъдат продадени, а парите - преведени в Сребърния фонд Ако до 5 години собствениците им не ги потърсят, те ще бъдат продадени, а парите - преведени в Сребърния фонд

е не, трябваше още 3-4 пъти да го повторите, по-солидно подзаглавие щеше да се получи.

Данил
снимка на Данил

Ваучерният модел на приватизация беше копиран от Русия. Измамата беше заложена още в самото начало. Затова и резултатите са еднакви. Разруха,масова нищета и шепа олигарси притежаващи националното богатство,създавано с труда и лишенията на поколения българи.

Задачата с трансформацията на БКП в БСП става ясна. Да задържат властта докато шепа другари. станат бъдещия елит от собственици и национална политическа класа. Видиотяването на милиони българи през прехода ,обезлюдяването на цели региони са цената която България плати за това.

 

Памфуций
снимка на Памфуций

🐾👌

ПРЪСТОВЕТЕ

Проф. Евгений Гиндев: Отворено писмо до колегите и приятелите от конференцията “Антикомунизмът в България при прехода към капитализъм след 1989 г.”

...БСП не е лява партия – тя не защищава интересите на  наемния труд. Не като такава е замислена и не като такава съществува. БСП като такава е най-успешния проект на прогнилата социалистическа партокрация и на световното задкулисие. Тя не съществува за да се бори срещу капитализма – каза го бившия председател на партията Сергей Станишев. Нейната задача е, от една страна, много изтънчена и подла, а от друга – в известен смисъл – хумана. Тя е създадена за да помогне на една голяма прослойка българи със социалистически убеждения, да се адаптират към установения капитализъм и да го преживеят като бедни до момента на изчезванито на прослойката поради биологически причини. Паралелно с това БСП тушира и амортизира народното недоволство до степен, да не влияе отрицателно върху установяването на капитализма и вписването в него на мизерно малка част от социалистическата партокрация. Трябва да се признае, че замислът е гениален !БСП е антикомунистическа партия ! Затова лявите хора не трябва да очакват някакъв ляв завой в БСП, връщане към корените си или ясно изразена лява политика – това е химера. Тя ще съществува то тогава, докато БСП напълно изчерпи своето предназначение и след това доволна отиде в небитието. От социалдемокрация друго не може да се очаква, освен да бъде „честен” партньор на големите пари, на Глобалния проект, на Новия световен ред...

Slava
снимка на Slava

Държавата има всички ресурси да провери кои са собствениците на акции във всяко от приватизираните работещи предприятия, да ги издири по постоянен адрес, може да установи кои от собствениците са починали и да покани живите да получат спечелените за 20 години пари.

ppipi7766

спечелените за 20 години пари.

Това е голяма шега.

Голяма печчалба ще е от нарязани на скраб фабрики.

Neopol

Не. Държавата няма ресурси ! Държавният апарат е толкова окастрен от съкращения успоредно с въвеждане на нови задължения, че дори да работиха гении 24 часа и 7 дни в седмицата, пак нямаше да успеят. А администрацията не е изолирана от изпроставането на нацията. В момента броя на калинките е критично голям, толкова, че е цяло чудо, че държавата още може някакси да работи.

Памфуций
снимка на Памфуций

И нас дори не не знаем къде сме затрили боновите книжки. 

Шукри Амедов Готски

Може да стане и добре би било за икономиката да стане. Обаче трябва да се променят чл. 17, ал. 3 от Конституцията, който прогласява неприкосновеност на частната собственост, както и ал. 5 на същия член, който изисква отчуждаване на частна собственост да става със закон и срещу справедливо обезщетение.

Желязко Желев

Тук има една подробност.Освен акциите от масовата имаме и акции от работническо меринджей приватизация.Там много работници и не подозират че са акционери.И каква е целта на. мероприятието?

Neopol

Масовата приватизация, като наивна представа за равните възможности и интелект на хората, бе последната илюзия на перестройката. Номенклатурата победи Горбачов и го свали, заради наивната му вяра в народа. Няма народ. Има тълпа. Проста и лесно манипулируема, дори когато нейните представители са формално образовани и дори имат научни титли. И са много повече от 80%.

В крайна сметка масовата приватизация, както и другите форми на приватизация не се получиха, като нищо друго, осввен, като пладнешки грабеж извършен от единици.

ПРЪСТОВЕТЕ

Номенклатурата победи Горбачов

Номенклатурата уби Й.В. Сталин и Л.П. Берия, а юдата беше част от плана ...

7UP

Горанов се загрижил за собствениците на бонови книжки и за сребърния фонд! Добре звучи, почти като виц.

Фондът отдавна е източен, сега се чудят как законно да отмъкнат още чужди пари. Толкова са тъпи, при цялата власт у тях не могат да измислят нищо друго, освен най- нагло да крадат!

blagoybg62stoichkov

tezi hybavtzi i krasavitzi zashto nedadat informatzia kade mojesh da proverish kvo stava s pridobitite aktzii ot masovata,zashtoto nevsichki ssa na BFB a goliama chast ot bg horata sa daleche ot predelite na Rodinata si zaradi tiah i tehnite lakomi gazeta, eto 16g, nemoga davidia nikade kvo stava moite 6 pridobil gi v masovata vav SHAMOT  gara Eli       n Pelin, ,da viarno prez tezi 16g, pone na 2 si hodi chovek za 3-4 sedmitzi ama kak dasmogne i dase zanimava s tezi glypostikoito shte my otnemat naimalko 3 dni, a neka mi obiasniat i horata koito imat v Balkanfarma kvo stana s tehnite aktzii koito neim biaha prodadeni  kadese namirat a drygite koito te imat sashto balkanfarma kak stanaha  Aktavis, kak stavat tezi neshta edni i sashjti aktzii edna chast  stavat novi pod Aktavis a prostoludeto  aktziite balkanfarma  -mojebi 1 lev a drygite  neka te kajat kakva e tzenata im            naropda e talpa da viarno e no shte doide VIDOV DEN RANOILIKASNOc

blagoybg62stoichkov

dobre che predi pochti 17g, gi prodadoh no ne na tiah a na borsata inache i az shtiah dasam kato dosta koito gi zapaziha kakto i az napravih no mi triabvaha i na borsata prodadohno vzeh poveche ot tyin koeto te predlagaha na horata

beal

През първата вълна на масовата приватизация през 1996 г. всеки пълнолетен българин получи по 25 000 инвестиционни лева, които сега се равняват на 25 лева.

Да, ама не.

В началото на 1996г. минималната работна заплата е 2760лв., а в края - 5500лв.

Друг е въпросът, че в края на годината с 25000 лв. можеше да си купиш 2-3 килограма месо.

Augur

Продадох акциите си през 2005г. Купих си телевизор. Още работи. Това ми остана от масовата приватизация.

дена

 Масовата приватизация беше последният цирк в който участвах . Сега участвам в отделни представления наречени референдуми като статист , но никога в избори каквито и да са те . А снимката направо кърти .

генек

Малко, но от сърце откраднато за пореден път...

И тая усмивка на щастлив идиот, дето я демонстрира беднякът Горанов... Но и курва да си - не е лесно...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

rurade
снимка на rurade

Няма смисъл да се участва в Комунистическата измишльотина масова приватизация!

Купете един ведомствен апартамент за финансовия министър на най-бедната европейска държава с непотърсените акции...

ПРЪСТОВЕТЕ

Как си представяш комунизъм и частна собственост върху средствата за производство?

Кабеларките ни заливат с медийна помия.

tedida

Имам бонови книжки на фалирали предприятия.

Колко ще ми платят? 😂

Penchobre

Имам също ръкави от жилетка, дупка от кравай и от умряло магаре уши. На ангро цялата партида — по-евтино ще бъде.

 

😉

Паисий2

Нали мантрата беше, че държавата е лош собственик и затова приватизираме, сега защо искат да национализират и пак лошия собственик да управлява?!

Горанов, мирише!!!

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Доста голяма кражба ще е това, ако се случи. 

https://iconomicabg.blogspot.com

kempes

Интересно, ако на лицето от снимката му се отнемат незаконо придобитите средства и му се оставят само честните спестявания, колко ли дни ще преживее ?

pirx71

Обикновени разбойници Сър!

 

Само на мен ли ми прилича горано-оффчето на избЕгал от Драган Манчов ?!

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Поредната тъпня - или на правителството или на дописника.

 

Няма начин акциите от масовата приватизация, непотърсени в определен срок, да бъдат национализирани т.е. принудително да бъде сменен собственика.

 

При определени обстоятелства и по определен ред същите могат да бъдат обезсилени, отписани и съответно капиталът намален.

inventus

Моите акции отидоха в АКБ Форест. И се оттекоха заедно с него. Банев веднъж почерпи по една бира. Така без повод...на кеф беше.

Iezuit
снимка на Iezuit

Последните 3-4 години вземам по 300-350 лева от Соди-Девня. Тарикатите даваха малки дивиденти и в един момент обявиха обратно изкупуване на акциите на цена 13 лева. Придобиха май над 90% от акциите. Сега дивидентите са около 25 лева на акция... :-)

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш