facebook
twitter

Първа страница

Борисов се моли на хакера да съдейства на ГДБОП

Уволнения в НАП няма да има, въпреки безпрецедентния теч на лична информация
1 492
 Профил на Бойко Борисов във Фейсбук
Въпреки теча на лични данни, заради който страната ни може да бъде глобена от ЕК до 20 млн. евро, премиерът Бойко Борисов е много доволен от НАП и не смята да уволнява никого там.

Ситуацията със заподозрения за хакерската атака срещу НАП, довела до най-големия теч на лични данни досега, става все по-абсурдна. След като дни наред се твърди, че разследващите разполагат с железни доказателства срещу Кристиян Бойков, вчера стана ясно, че те дни наред се борят безуспешно с криптираните му сървъри. И премиерът го удари на молба: "Най-човешки казвам - защо не съдейства на служителите от БОП да разкодират машините, да ги проверят и да го оневинят. Като е невинен, да отвори машините, да покаже сървърите, да му се извинят и да се приключи. Те дни наред работят върху декриптирането".

С уточнението, че нищо не разбира от темата и не иска да я коментира, за да не сбърка, премиерът обясни, че службите са му докладвали, че такива защити досега не били виждали. "Те си говорят на техен език и не бих искал да се вкарвам в него. Мога да кажа каквото службите докладват и то е, че са намерили логове или нещо подобно. Много добри защити, казват, дет се вика, не са виждали", обясни премиерът.

Изявлението на премиера поставя под съмнение версията на разследващите, че е безспорно установено, че Кристиян Бойков е извършителят на хакерската атака. Много IT специалисти, колегите му от фирмата за киберсигурност "Тад Груп" и неговите адвокатите твърдят, че т.нар. доказателства са неубедителни и могат да бъдат фалшифицирани. Вчера Бойков бе освободен под най-леката мярка за неотклонение "Подписка", защото изненадващо се оказа, че сървърът на НАП не е критична инфраструктура според закона. Така дори да бъде осъден, Бойков ще се размине с глоба до 1000 лв.

Нелепото поведение на управляващите продължи със серия изявления на финансовия министър Владислав Горанов в парламента. Въпреки че той е човекът, на чието подчинение е НАП, Горанов не смята да подава оставка.

"Всички трябва да носим отговорност. Въпросът е кой докъде и какъв тип отговорност. В същото време не бива да се толерира и героизира подобно поведение. Ако си оставите колата отключена, това не ви прави виновен, ако някой ви я открадне", обобщи той. И нападна БСП, чийто представители заявиха, че изтеклите данни от НАП могат да имат катастрофални последици. "Според мен по-голям обхват на българското население беше засегнато от кризата през 90-те години, от които се срина банковата система и доларът достигна 3000 лв. Това не омаловажава проблема от днес. Опитът да се създават страхове има дългосрочни последици. Ако вашата цел е да омаскарите управлението на ГЕРБ, винаги в политическите ходове трябва да имате предвид, че ако крайната ви цел е вие да управлявате, трябва нещо да остане. Всеки опит да се прави политика от всичко, се превръща в един бумеранг, който сваля качеството на политическия дебат въобще. Обществото става по-неуспешно, а както добре отбелязахте, ние ставаме тук в тази зала все по-самодостатъчни. Не омаловажавам кризата, извинявам се още веднъж на всички български граждани, чиято информация беше разпространена", каза още Горанов.

Горанов не смята да иска оставката и на шефа на НАП Галя Димитрова, която не благоволи да прекъсне годишния си отпуск въпреки безпрецедентната криза в управляваната от нея институция.

"Директорът на НАП Галя Димитрова не сте я виждали пред камерите, защото е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Тя е изключително добър професионалист, на който имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност”, каза пред журналисти Горанов.

Премиерът също е много доволен от НАП и уволнения няма да има. „Затова, че приходната агенция НАП работи, никога не е работила по-добре от сега… На ЦРУ файловете отвориха, там проникнаха. Путин и Обама разпоредиха на техните служби отпреди 3 години и техните служби минаха на механични пишещи машини… Те са действително вълшебници – сега да не ги подстрекавам (хакерите), за да ни демонстрират всеки ден каквото могат. Това е като едно време, когато бяхме младежи - много искахме да се сбием, да се покажем на тази възраст. Тези, понеже са гении в своята дейност, искат да се покажат пред другите колко са по-добри, когато хакнат някоя от важните системи“, коментира Борисов във Варна, цитиран от БНР.

Така на практика никой няма да поеме отговорност за пробива на сървъра на НАП и изтичането на личните данни на почти цялото население на България, както и чувствителна финансова информация на много фирми.

 

Какво е изтекло

Според официалната информация на НАП е изтекла информация за около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица. Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация.

Незаконно разпространените файловете съдържат:

Имена, ЕГН и адреси на български граждани;

Телефони, имейл адреси и друга информация за контакт;

Данъчно-осигурителна информация като например:

  • Данни от годишни данъчни декларации на физически лица;
  • Данни от справките за изплатени доходи на физически лица;
  • Данни от осигурителни декларации;
  • Данни за здравно осигурителен статус (важно! Става дума за осигурителни вноски, а не за медицински статус или информация за лечение на гражданите);
  • Данни за издадените актове за административни нарушения;
  • Данни за извършените плащания на данъци и осигурителни задължения през Български пощи АД;
  • Данни за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина;
  • Данни от международния обмен на данъчна информация за български местни лица;
  • Служебни данни, получени от други институции в НАП, като Агенция Митници, Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, НЗОК, и др.;

НАП обещава в близките дни приложение, чрез което всеки да направи справка дали личните му данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и  еднократен код от съображения за сигурност.

 

 

Все още няма коментари

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23484 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7896 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17883 6

Влез или се регистрирай за да коментираш