Медия без
политическа реклама

Езиковите центрове поискаха контрол върху "частните" учители

"Някой в държавата знае ли какви парични потоци генерира този пазар?, питат оттам

Държавата е длъжна да извършва постоянни проверки на законността на частните уроци на „частните“ учители, смятат от Асоциацията на езиковите центрове.
Илияна Кирилова
Държавата е длъжна да извършва постоянни проверки на законността на частните уроци на „частните“ учители, смятат от Асоциацията на езиковите центрове.

"Допълващо или заместващо образование са частните уроци? И можем ли да слагаме цялото неформално образование под един знаменател и да подлагаме на съмнение ефективността му?". Според Асоциацията на езиковите центрове в България трябва да има ясно разграничение между частните уроци на отделни учители, които обикновено се провеждат в домашна среда, и допълващото и подпомагащо образование, предлагано от частния сектор в образователната сфера. Оттам изпратиха до "Сега" своя позиция по темата, според която не бива да се слагат под общ знаменател курсове, например езикови, предлагани от частни организации, и частните уроци, предлагани самостоятелно от учители.

Частни университети, частни училища, частни езикови центрове, частни детски градини е имало откакто свят светува и вероятно ще има винаги. Някои от тях са част от формалното образование. Други, като езиковите центрове, са част от неформалното образование и имат за цел да подпомагат и допълват, а не да заместват или изместват формалното образование, казват от Асоциацията и допълват, че за изпълнението на тази цел те хвърлят много усилия, време и средства, а родителите и учениците правят свободен и информиран избор дали да ползват услугите им. Обикновено повечето сериозни езикови центрове предоставят на учениците си възможност за сертифициране на знанията пред авторитетни образователни институции, като например Cambridge Assessment English, така че резултатът от обучението да е още по-измерим и валиден.

"В рязък контраст със сложната организация на учебния процес, средствата, инвестирани в него, и огромният контрол за качество, на който са подложени езиковите центрове, са частните уроци, предлагани директно и „на частно“ от отделни учители. Практиката показва, че в преобладаващите случаи това са уроци, обикновено организирани пряко от учители и имат за цел подготовка за изпит, например за ДЗИ или асистенция в писането на задания за домашната работа, зададени от същите тези учители или техни колеги в училище. За съжаление не са рядкост и практиките, в които частните учители дават предварително предстоящите в училище тестове на учениците, с което не само подвеждат родителите за качеството на свършената от тях работа, но и уронват авторитета на целия бранш. Не на последно място, уроците, провеждани в уюта на нечий хол, почти винаги се заплащат „на ръка“, без клиентите да получат срещу парите си какъвто и да е документ, да не говорим за някаква гаранция за качеството на предлаганата услуга. Това са, накратко казано, частните уроци от „частни“ учители", казват от Асоциацията на езиковите центрове.

Затова и задават някои въпроси: Как частните учители обявяват доходите си от частни уроци? Какви данъци плащат? Къде се провеждат тези частни уроци? Някой контролира ли средата, в която се осъществяват те - от хигиенни, етични и други съображения. Материалната база подходяща ли е за обучителни цели? Къде в правното пространство е дефинирано, какво означава частен урок, с едно дете ли се осъществява? А може ли да се проведе с пет деца? В последния случай това не се ли превръща в нелегално частно училище? Какви права има клиентът? Къде пише, какво точно ще получи и какво му е гарантирано? Някой в държавата знае ли какви парични потоци генерира този пазар? Министерството на финансите какво мисли по този въпрос?

"Още „по-мътно“ става, ако разгледаме хипотезата за легални частни уроци, провеждани от частни учители. Държавата, въпреки кръстоносния поход за държавно образование, което да няма нужда от частни уроци, изглежда има доста майчинско отношение именно към тази форма на обучение и ги освобождава от ДДС. В Закона за ДДС пише следното: Чл. 41. Освободена доставка е: ……. 2. предоставянето на частни уроци, заместващи училищното или университетското образование по т. 1", посочват от Асоциацията и задават още въпроси: Има ли частни уроци, които заместват училищното образование (в европейската директива, на която е базирана тази точка, пише „ съответстващи“, а не заместващи)? Ако да (защото така пише в ЗДДС), може ли да си плащам частни уроци, детето ми да не ходи на училище и да получи диплома? Ако не може да получи диплома с частни уроци, значи те не заместват училищното образование. Тогава, значи, те не попадат в клаузата за освобождаване от ДДС и съответно частните учители дължат ДДС", казват от Асоциацията.

"Формалното и неформалното образование могат да съществуват паралелно и да са от полза за обществото, както е по целия свят. Проблемите в България са производни, от една страна на настоящата система на образование, която предполага основно преподаване на знания и факти, а не на възпитаване на умения и практически компетентности, свързани с живота, и от друга – на целите на Националното външно оценяване, които се изместиха от оценка на общите знания на децата по всички предмети към своего рода негласни изпити за кандидатстване в елитни гимназии", посочват езиковите центрове.

Според тях в етап на перманентна реформа в образованието едно от нещата, които може да се направят, за да се коригират в някаква степен изкривяванията в системата, довели до феномена „частни уроци, е държавата да извършва постоянни проверки на законността на частните уроци на „частните“ учители, така както регулярно проверява частните дружества, които предлагат образователни услуги. Това според тях би изсветлило сектора на тези услуги и би било от полза за учениците и техните родители, които със сигурност искат да получат качествено обучение срещу парите си. "Тази мярка би предпазила родителите от казуса на конфликт на интереси, при който в по-малките населени места едни и същи ученици се обучават некачествено в училище и качествено в хола „на частно“ от един и същ преподавател. А родителите от своя страна, следващият път, когато получат оферта от частно лице за 50 или повече лева на час за подготовка за матура, трябва да си зададат въпроса - честно ли е да дават тези пари „на ръка“? Пари, които самите те са изкарали с честен труд, и на които са платили данъци, осигуровки и всичко друго по закон?", смятат от Асоциацията.

Последвайте ни и в google news бутон