Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заради високи сметки за парно омбудсманът поиска проверка на топломерите

Инспекция преди две години установи, че в близо 70% от абонатните станции уредите са с изтекла годност

Националният омбудсман поиска спешна проверка на топломерите и водомерите за топла вода в София. Причината - много абонати на столичната "Топлофикация" се оплакват от необяснимо високи сметки.  

Омбудсманът Диана Ковачева поиска Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да извърши надзорна метрологична проверка за спазване задълженията на „Топлофикация София“ по Закона за измерванията във връзка с използваните топломери и водомери в абонатните станции, съобщи пресцентърът на обществения защитник. 

"Поводът са множество жалби от битови клиенти на столичната топлофикация в сгради – етажна собственост, които се оплакват от високите сметки за потребление на топлинна енергия. Измерването и отчитането на потреблението на топлинна енергия за търговски цели се извършва по общи водомери и топломери в абонатните станции, които са собственост на топлопреносното предприятие", посочват от екипа на доц. Ковачева.

По-топлата зима няма да доведе до по-ниски сметки за парно този отоплителен сезон. Падането на цената на природния газ, който е суровина за топлофикационните дружества, също няма да свали цената на топлинната енергия.  Това обясни Кремен Георгиев, председател на

И през 2021 г. омбудсманът се обърна към ДАМТН заради съмненията на потребители за коректното измерване на топлинната енергия, която постъпва в абонатните станции и се разпределя между клиентите в сградите. Тогава бяха направени надзорни проверки в 130 абонатни станции и в 90 от тях, т.е. в 60%, бяха установени нарушения. 80 топломера и 17 водомера са били с изтекъл срок на валидност. „Категорично е становището ми, че делът на уредите с изтекъл срок на метрологична проверка, установен при надзорната проверка, е неприемливо висок и поражда недоверие на гражданите към коректността на изготвяните месечни и годишни сметки за топлинна енергия“, коментира  омбудсманът.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?