Quantcast
Започва преброяване на земеделските стопанства в страната | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Започва преброяване на земеделските стопанства в страната

От агроминистерството призовават стопаните да дават коректна информация
550
 Илияна Кирилова

От днес започва преброяването на земеделските стопанства в страната. То се прави веднъж на 10 години. В него ще се включат 1500 преброители, които ще събират информация по предварително изготвен въпросник. Бюджетът за преброяването на земеделските стопанства е близо 9 млн. лева.

Броенето ще се извърши на два етапа. До 18 септември фермерите ще могат да се преброят онлайн, чрез предоставяне на данни от земеделските стопани с помощта на уеб-базирано приложение и попълване на електронен въпросник. След тази дата тръгват анкетьорите, като този процес ще продължи до 18 декември.

Те ще събират информация за ползваната земя и земеделска техника, отглежданите селскостопански животни, сградите за животни, работната сила и други дейности в стопанството.

От земеделското министерство напомнят на стопаните, че събраните данни се ползват за статистически, а не за данъчни цели. 

Затова от ведомството апелират да се подава коректна информация, за да не се изкривява общата картина на земеделието ни. Нещо, което вероятно се е случило при предишното преброяване. "Не може България да е на последно място по добив на мляко някъде от около 3000 литра при кравите. Във всички държави е над 4000 литра. Това означава, че ние някъде крием, нещо е изкривено", коментира пред БНР Николай Маринов от земеделското министерство.

Една от целите на преброяването е и да спомогне да се определят насоките за развитие на българското земеделие. Информацията ще даде възможност за адекватно планиране на националните политики и политиките на ЕС. От земеделските стопани няма да се изискват документи за доказване на предоставените сведения. Ще бъдат ползвани и данни, налични в административните регистри. На интернет сайта на МЗХГ е публикувана подбробна информация за провеждане на преброяването на земеделските стопанства през 2020 г. на адрес [email protected] government.bg.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НСИ търси 23 000 смели и жертвоготовни преброители
НСИ събира данни за населението и жилищата чрез е-анкета

21.04.2020

827 8
Кабинетът отпусна още 10.8 млн. лв. на НСИ за преброяването

04.03.2020

287

Коментари

emona1

А,преброяването на дивите зайци,кога?

JRoger

5% от "стопаните" държат 85% от земята.

Липсва ни само United Fruit Co., за да се провъзгласи Banana Republic. Но банани има в изобилие. 

nobody2

е, филип димитров, савов, лучников, соколов, мозер, джеров и костов само толку можаха - 85 - 85. а ич?

Влез или се регистрирай за да коментираш