facebook
twitter

Икономика

Теменужка Петкова била изненадана от българския интерес към АЕЦ "Белене"

224
Илияна Кирилова

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви в сряда, че е останала приятно изненадана от заявеното от български фирми желание да участват в реализацията на проекта "Белене". В понеделник приключи събирането на заявленията за намерения, при което 7 кандидата поискаха да бъдат стратегически инвеститори, два - да доставят оборудване и четири да закупят миноритарни дялове и ток от бъдещата централа.

Сред стратегическите инвеститори са два консорциума с българско участие. Консорциумът "АЕЦ Белене" е обединение от четири фирми, зад които стои енергийният бизнесмен Христо Ковачки. Чрез "Атоменергоремонт", "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Юропиан трейд оф енерджи" той е проявил интерес да участва и в изкупуването на ток от Белене, както и да притежава миноритарен дял от централата.

Сред стратегическите инвеститори е и чешко-българският консорциум "Атомна електроцентрала Белене 2019", в който влизат "Витковице хеви индъстри" и българската "Грууп интернешънъл", за която няма информация. Останалите кандидати са руската "Росатом", китайската CNNC и корейската Хидро- и атомна корпорация. 

"Ние не успяхме да направим сериозна кампания сред българския бизнес, сред българските консуматори на електрическа енергия. Това е приятна изненада, защото все пак и български компании дават определени заявки за участието в този проект", каза Петкова пред Би Ти Ви.

Тя обаче не пожела да коментира по-подробно фирмите, заявили интерес към проекта. "На този етап ми е рано да дам детайли за тези консорциуми и съответно за компаниите, които участват в тях. Има комисия, назначена с моя заповед. Включени са експерти от Българския енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Министерството на енергетиката, Електроенергийния системен оператор. Те ще направят анализ на заявките, които са подадени от страна на кандидатите за стратегически инвеститори и ще имаме повече информация", добави енергийният министър.

Петкова разясни, че нормалната процедура при такъв проект е да се избере отделно инвеститор и отделно - строител на централата. Държавата обаче решила в случая с АЕЦ "Белене" да заложи на принципа: "който инвестира, той и ще строи".

"Ние много обмисляхме какви точно фази и етапи трябва да съдържа процедурата, тъй като съгласно решението на парламента този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, разясни Петкова. Затова се давала възможност да участват и компании, които искат да придобият миноритарен дял и да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия.

Все още няма коментари

Още

НПО-то на Цветан Цветанов разкритикува „Белене“ и „Турски поток“

13.11.2019

957 20
Борисов сравни доставките на газ с вноса на краставици

12.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

788 5
"Булгартрансгаз" взе кредит от 200 милиона евро за "Балкански поток"

24.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

208

Влез или се регистрирай за да коментираш

×