facebook
twitter

Икономика

В София жилищата поскъпват най-бързо в кварталите "Яворов" и "Младост"

Очаква се период на "замръзване" на цените в столицата
1866
Илияна Кирилова
При търсенето на жилище ключово вече се оказва наличието на гаражи, складове и сервизни помещения. Липсата на някой от тези елементи може да откаже купувача от имота, тъй като създава битови неудобства.

Покачването на цените на жилищата в София през 2018 г. е средно с почти 10%. Най-драстично е повишаването в райони като "Център", "Яворов", "Младост", "Иван Вазов", "Лозенец", "Изток", "Изгрев". С над 300 евро на кв. м е по-висока средната цена на жилищата в кв. "Яворов" в края на миналата година в сравнение с края на 2017 г. Почти с 200 евро на кв. м е поскъпването в "Център" и "Младост", а над 100 евро за квадрат е ръстът в "Лозенец", "Изток" и "Изгрев". Към тях се присъединява и "Люлин", където цените са нараснали със 101 евро на квадрат.

Масовите сделки в София вече са за над 100 хил. евро. Покупките на жилища в този ценови диапазон вече достигат 35% от всички осъществени сделки в столицата. Доскоро имот над тази стойност се приемаше за луксозен и трудно достъпен, но видимо тази психологическа граница вече е премината. Все пак най-голям остава делът на сделките в сегмента между 70 - 100 хил. евро. Това сочат данни на агенцията за недвижими имоти "Имотека". От агенцията посочват, че най-скъпата сделка за 2018 г. е тристаен имот в "Лозенец", купен за 350 хил. евро, докато най-евтината е за едностайно жилище в "Люлин" за 30 хил. евро.

Според брокерите ръстът в цените е към края си, но засега няма очакване това да доведе до поевтиняване на имотите в столицата. "Вероятно е още през 2019 г. или началото на 2020 г. да настъпи период на "замръзване" на цените, но за спад е рано да се говори. Ако има понижаване, то ще бъде слабо и само за отделни райони и имоти", поясни Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенцията. Очакванията за по-високи лихви от средата на 2019 г., забавянето на икономиката в Европа и новото строителство скоро ще доведат до по-малка активност и дори спад, прогнозират експертите. "В агенцията отчитат ръст на сделките на годишна база с около 7%. Това е в разрез с данните на Агенцията по вписванията, която отчете застой и дори спад на пазара през четвъртото тримесечие на миналата година. Това може да се дължи, от една страна, на покупките на имоти без разрешение за ползване, които ще бъдат вписани тепърва, но е много вероятно да е индикатор за задържане на активността”, смята Атанасова. Признак за това е и удължаването на периода на търсене на подходящо жилище, тъй като клиентите не бързат да купуват на всяка цена въпреки интензивните огледи.
Въпреки очакванията за растеж на лихвите по заемите и неколкократните предупреждения от страна на БНБ към банките да бъдат по-консервативни, ипотечното кредитиране се е увеличило значително през миналата година. Плащанията в брой намаляват от 53% на 44% в сравнение с 2017 г. Все по-голям дял заема финансирането между 80-90 на сто от цената.

ДОГОНВАНЕ

Пловдив и Варна гонят столицата по цени на жилищата. Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата е довел до повече динамика на пазара на имоти и ръстът в цените, подобно на столицата, е 9% за година. В града се увеличава и новото строителство. Цените му варират между 800 и 1000 евро на кв. м, докато панелните жилища струват средно 600 - 700 евро на кв. м. Миграцията в района също е от значение - много често купувачите продават по-големи жилища или къщи в по-малките населени места около града, за да се нанесат в по-малко жилище, но в по-добре развит район. Над 50% ръст в броя на сключените сделки отчитат от агенцията във Варна. Там обаче цените са в сравнителен застой и повишението е с около 2-3%. Средно около 1000 - 1050 евро на кв. м са се продавали жилища в центъра на Варна. В кварталите "Бриз" и "Чайка" имотите се търгуват за 900 - 990 евро на кв. м, а във "Възраждане" - около 660 евро на кв. м.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И топлофикациите поискаха повишение на цените

19.04.2019

1227 18
Хранителните продукти и здравеопазването са поскъпнали през март

15.04.2019

216
Родителите на Николина Ангелкова й купили и имот в Драгалевци

05.04.2019

7449 47

Коментари

Paco Pacov

Хубави са кварталите, търсят се. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×