Медия без
политическа реклама

Смартфонът остава №1 сред стоките, за които се взема заем

Броят на онлайн заявките за кредит е нараснал с 31% спрямо година по-рано. А телефонът отново е най-желаната стока.
Илияна Кирилова
Броят на онлайн заявките за кредит е нараснал с 31% спрямо година по-рано. А телефонът отново е най-желаната стока.

Българите са по-умерени в покупката на стоки на кредит, а смартфоните запазват лидерската си позиция в покупките със заем. Но ако до миналата година средната цена на телефоните на изплащане е била около 950 лв., то тази година тя пада рязко до средно 530-580 лева.

Това показва редовната класация "Топ 10 на изплащане" на БНП Париба Лични Финанси, която обхваща периода от октомври 2018 до края на септември 2019 година. Тя подрежда най-търсените продукти според постъпилите молби за потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане. На второ място след смартфона е телевизорът, следван от пералнята, дивана и климатика. Останалите позиции са заети от лаптопи, спални мебели, матраци, хладилници и печки.

В новото издание на класацията 7 от 10 стоки са с по-ниски средни цени в сравнение с 2018 г. Това са смартфоните, телевизорите, пералните, матраците, хладилниците, матраците и готварските печки. Експертите виждат в това знак, че българите са станали по-внимателни в покупките и вече предпочитат да не харчат много пари.

Според проучването най-търсеният модел от телевизорите през последните 12 месеца е с диагонал на екрана 43 инча на цена от 720-770 лева. През последната година хората са търсели кредити и за покупката на по-евтина бяла техника. Най-търсеният хладилник през 2019 г. е струвал 440-490 лева. За сравнение през 2018 г. цената е била средно 550-600 лева.

Единствената категория, която отчита ръст на цените през 2019 г., са мебелите за обзавеждане на спалня, пишат от БНП Париба.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата