Медия без
политическа реклама

Растат кредитите за ремонт на дома

В условията на COVID-пандемията българинът пести от заеми за обзавеждане и пътувания

Илияна Кирилова

COVID-пандемията е причина много хора да отложат плановете си за смяна на обзавеждането в жилището или за пътешествия и почивки, да станат по-внимателни към бюджета си и да се фокусират върху по-дългосрочни инвестиции. Това показва анализът на БНП Париба Лични Финанси за потребителските кредити, отпуснати тази година.

В периода май-октомври българите в 80% от случаите са кандидатствали за заеми за ремонт на дома, за обединяване на задължения и за покупка на употребяван автомобил, посочват от компанията, специализирана в бързите кредити (това означава, че финансирането при значително по-високи лихви от стандартните кредити на търговските банки).

Средната сума на заявленията за потребителски кредити към БНП Париба Лични Финанси през последните шест месеца, е 7071 лева, което е много близо от преди година, когато сумата бе 7160 лева. В сравнение с миналата година обаче значително пада средната сума на заемите за ремонт на жилище - от 7075 лв. на 6774 лв., както и за покупка на автомобил - от 7373 лв. на 7182 лв.

В същото време нараства средният размер на новоотпуснатите заеми за обединяване на стари задължения. Ако през 2019 г. те са били за средно 9504 лв., то сега достигат почти 10 000 лв. От банката коментират тази тенденция като повишаване на финансовата култура на потребители, тъй като те осъзнават, че обединяването на кредити спестяват време и пари, закото така плащат само една вноска към една кредитна институция, при това често при по-добри условия.

По време на COVID-пандемията е съвсем очаквано да намалява интересът към заеми, които финансират почивки и пътувания. Пада не само техният дял спрямо общите новоотпуснати кредити, но и средната сума, теглена с цел почивка - до 2 277 лв., което е със 17% по-ниско отпреди година.

Значителен спад на средния размер на заема има и при заявленията за покупка на обзавеждане - тази година средната сума е 4221 лв., а година по-рано е била 4 833 лв. Намалява и делът на заемите, теглени заради нуждата от пари в брой - от 10.3% преди година на 7.6% сега, а средната сума се е свила със 160 лв. до 4008 лв. 

Леко нараства средният заем за финансиране на лечение - от 3857 до 3973 лв., който има около 4% дял сред бързите кредити.

                              

Топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси (като процент от всички молби, получени в периода май-октомври 2020 г..)

Всеки втори кандидат за потребителски кредит е на възраст  между 30 и 49 години ,посочват от БНП Париба Лични Финанси. В същото време най-големи суми заявяват хората на 50-59 години. Например, те кандидатстваха за най-големи кредити за консолидация – 11 775 лева и за ремонт на дома – 7 715 лева. Докато хората на 40-49 години кандидатстват за най-големи суми за покупка на употребявани автомобили – 8 275 лева.

Освен това в условията на пандемия намаляват посещенията в офисите на банката и расте ползването на онлайн обслужване, включително и кандидатстване за заеми през интернет страницата на банката. В периода май-октомври подадените заявления онлайн достигат 45%, а година по-рано са били 37,5%.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

кредити, БНП Париба

Още по темата