Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новият план на Борисовата градина ще се обсъжда публично през юни

Показването му в район „Средец” досега не привлече интерес от нито един гражданин

Илияна Кирилова
Проектантите обещават повече алеи и зеленина и по-малко съоръжения в Борисовата градина.

Нито един гражданин не прояви интерес към проекта за нов Подробен устройствен план на Борисовата градина в първите два дни след показването му в столичния район „Средец”. Документите, въз основа на които ще се реши как да изглежда най-големият софийски парк, се намират при главния архитект на района Кристиан Яричков. Проектът ще е наличен там всеки понеделник и сряда до официалното му представяне в Столичната община, което се очаква в началото на юни. Освен това книжата са качени и на сайта на „Средец”. Другите два района, на чиято територия се намира Борисовата градина, са „Изгрев” и „Лозенец”. Засега техните администрации не са обявили график за запознаване с ПУП-а и не са предоставили достъп до проекта. Кмет на „Средец” е Мария Ачкова от ДСБ, на „Лозенец” – Любомир Дреков от ГЕРБ, а на „Изгрев” – Цветомир Жеков, също от ГЕРБ.

В проекта се посочва изрично, че в Борисовата градина не се разрешава ново строителство и че целта е тя да се възстанови максимално близо до историческия си вид. По отношение на строителството единственото изключение е евентуалното изграждане на музей „Зелената памет на София” на мястото на съществуваща сграда в близост до автокъща „Капитолия”. В музея може да се настани и парковата администрация, предвиждат „Ковачев архитекти”, които са автори на проекта. На мястото на самата автокъща ще се строи обществен подземен паркинг.    

На стадионите „Васил Левски” и „Българска армия” се предвижда единствено поставяне на подвижни козирки над трибуните и никаква друга активност. Този вариант със сигурност ще се сблъска с плановете на собственика на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев да построи нов футболен стадион на мястото на "Българска армия". През април подкрепа за строежа на нов стадион изказа и спортният министър Красен Кралев, който е принципал на дружеството, стопанисващо базата.

Новият ПУП залага цялостното възстановяване на стадион „Юнак” и изграждане на трибуна над една от страните му. Проектът предвижда още нов живот за къпалнята „Мария Луиза” и за Летния театър, в които собствеността е поделена между общината и частни фирми. При езерото Ариана едноименната бирария трябва да се преустрои в оригиналния си вид. Запазва се и ресторантът откъм стадиона, а се премахват заведенията от страната на „Орлов мост”. През зимата езерото ще се използва и като пързалка, като становището на архитектите е това да става по максималната му площ.

Според проектоплана спортният център „Спортна София” ще се премести от Борисовата градина на гара „Пионер”, където ще се изгради голяма спортна база. Конната база срещу БНР също се мести в района до Ловния парк. Затваря се и ресторант "Веселото село". На кръстовището на булевардите „Драган Цанков” и „Евлоги Георгиев” до Строителния техникум пък ще се прокопае подлез, който ще има връзка и с близката метростанция.  

ВЪЗРАЖЕНИЯ

От "Ковачев архитекти” са заложили и възстановяване на т.нар. Климатично училище, съществувало през 20-те години на ХХ век в близост до Колодрума. От район „Средец” поясниха, че собствеността на земята под него не е изяснена, което създава предпоставки за нерегламентирани промени при евентуалното възстановяване на комплекса. От „Средец” възнамеряват да възразят и срещу преместването на „Спортна София”, тъй като комплексът е много полезен и използван от училищата в трите прилежащи района, обясняват от администрацията.

 

Ключови думи:

Борисова градина

Още по темата