Медия без
политическа реклама

Нинова поема контрола над колекторските фирми

Министерството на икономиката ще поддържа публичен регистър на събирачите на дългове

20 Яну. 2022
БГНЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще поддържа публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземанията, т.нар. колекторски фирми. Дейността им ще се наблюдава от Комисията за защита на потребителите. Това предвижда проект на нов закон за събиране на вземанията, който вече е готов, обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Тази материя досега не е уреждана в законодателството на България. За две седмици изработихме проект на Закон за събиране на вземанията, който обсъдихме днес на среща с неправителствените потребителски организации“, каза Нинова. Преди това темата е била обсъдена на експертния съвет „Правосъдие“ на управляващата коалиция и има политическо съгласие за въвеждане на ред и правила.

В момента изискванията пред тези фирми е единствено да се регистрират в БНБ, но никой не следи дейността им, няма и точно разписани законови регулации. В централната банка са регистрирани 17 колекторски фирми, но на пазара  действат около 40 фирми-събирачи на дългове, нито лицензирани, нито регистрирани – някакви фирми ходят из страната и тормозят народа, обяви наскоро Нинова.

Приемането на специален закон, който да уреди работата на т. нар. колекторски фирми, вече е крещящо наложително и изглежда неизбежно. Преди дни вицепремиерът Корнелия Нинова събра експерти, които да подготвят правилата.

В новия закон ще се регламентира, че в предмета им на дейност трябва изрично да е записано, че ще се занимават със събиране на задължения. Членовете на Управителните органи на тези фирми не трябва да са осъждани и срещу тях да няма наказателни преследвания. Кредиторът, който прехвърля вземането, трябва предварително писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. По този начин длъжникът ще знае коя фирма може да дойде и да му поиска тези пари. Длъжникът може да предяви претенции, като оспори това вземане. Оспорването от страна на длъжника ще спира търсенето на задължението и изпълнението.

„Искаме да защитим интересите на гражданите и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания“, каза министър Нинова.

Забраняват се действия и практики по събирането на  вземания чрез тормоз, принуда (физическа или психическа). Забраняват се и телефонни повиквания в периода от 20:00 ч. до 07:00 ч. сутринта, както и в почивни и празнични дни.

Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба и отнемане на лиценз.

В закона ще бъде разписано, че новият кредитор, който получи вземането, трябва да поддържа регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника. Новият кредитор няма да има право да иска каквото и да е плащане, което е по-различно от посоченото в договора с първоначалния кредитор.

"Наясно сме срещу каква сила се изправяме - оборот от 4 млрд. лв.“, коментира Нинова. Тя обаче увери, че няма да се откаже, "защото хората имат нужда от тази закрила" и да видят, че "има държава, която няма да позволи произвол върху тях и техните семейства".

фирми с неясен капитал, неясни собственици, които не са лицензирани, ходят из страната и тормозят народа заради интереси от 4-5 млрд. лв.  Това обвини от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата