Quantcast
Нинова поема контрола над колекторските фирми | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Нинова поема контрола над колекторските фирми

Министерството на икономиката ще поддържа публичен регистър на събирачите на дългове
1 637
 БГНЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще поддържа публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземанията, т.нар. колекторски фирми. Дейността им ще се наблюдава от Комисията за защита на потребителите. Това предвижда проект на нов закон за събиране на вземанията, който вече е готов, обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Тази материя досега не е уреждана в законодателството на България. За две седмици изработихме проект на Закон за събиране на вземанията, който обсъдихме днес на среща с неправителствените потребителски организации“, каза Нинова. Преди това темата е била обсъдена на експертния съвет „Правосъдие“ на управляващата коалиция и има политическо съгласие за въвеждане на ред и правила.

В момента изискванията пред тези фирми е единствено да се регистрират в БНБ, но никой не следи дейността им, няма и точно разписани законови регулации. В централната банка са регистрирани 17 колекторски фирми, но на пазара  действат около 40 фирми-събирачи на дългове, нито лицензирани, нито регистрирани – някакви фирми ходят из страната и тормозят народа, обяви наскоро Нинова.

В новия закон ще се регламентира, че в предмета им на дейност трябва изрично да е записано, че ще се занимават със събиране на задължения. Членовете на Управителните органи на тези фирми не трябва да са осъждани и срещу тях да няма наказателни преследвания. Кредиторът, който прехвърля вземането, трябва предварително писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. По този начин длъжникът ще знае коя фирма може да дойде и да му поиска тези пари. Длъжникът може да предяви претенции, като оспори това вземане. Оспорването от страна на длъжника ще спира търсенето на задължението и изпълнението.

„Искаме да защитим интересите на гражданите и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания“, каза министър Нинова.

Забраняват се действия и практики по събирането на  вземания чрез тормоз, принуда (физическа или психическа). Забраняват се и телефонни повиквания в периода от 20:00 ч. до 07:00 ч. сутринта, както и в почивни и празнични дни.

Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба и отнемане на лиценз.

В закона ще бъде разписано, че новият кредитор, който получи вземането, трябва да поддържа регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника. Новият кредитор няма да има право да иска каквото и да е плащане, което е по-различно от посоченото в договора с първоначалния кредитор.

"Наясно сме срещу каква сила се изправяме - оборот от 4 млрд. лв.“, коментира Нинова. Тя обаче увери, че няма да се откаже, "защото хората имат нужда от тази закрила" и да видят, че "има държава, която няма да позволи произвол върху тях и техните семейства".

 

Още

Нинова отстрани главния секретар на икономическото министерство

16.05.2022

1084
Шефът на парламента не смята, че коалицията ще се разпадне

02.05.2022

183
С рекетьори не се преговаря! Дори да са в правителството!

15.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

18327