Медия без
политическа реклама

МРРБ дава евромилиони за хеликоптер, умни магистрали и саниране

Над 108 млн. лева ще бъдат отпуснати по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. за пътища, саниране и спортни зали. Това стана ясно на 15-ото заседание на Комитета за наблюдение на европрограмата, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

20 млн. лв. от одобрените в сряда средства ще бъдат отпуснати на здравното министерство за покупка на хеликоптер за спасяване и превоз на хора в спешна нужда - пострадали при инциденти, намиращи се в труднодостъпни райони, при трансплантации или донорства. В момента със 163 млн. лева по европрограмата вече се ремонтират всички спешни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови линейки, съобщи регионалният зам.-министър Деница Николова.

Най-голямата част от сумата ще бъде инвестирана в шосета. С 55 млн. лева ще бъдат обновени 134 км пътни отсечки, свързващи 11 общини в 6 области. Досега по програмата "Региони в растеж" са вложени 377 млн. лв. за рехабилитацията на други 24 участъка с обща дължина 505 км.

2 млн. лева ще отидат за "умни магистрали" - т.е. за изграждане на интелигентна транспортна система, състояща се от сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци, която ще информира шофьорите за състоянието на пътя - поледици, сняг,  свлачища, катастрофи, задръствания и т.н. Умната система се прави постепенно и сега ще се финансират поредните отсечки. Работата по нея се командва от Агенцията за пътна безопасност, която ще оперира с парите.

Нови 25 млн. лева ще отидат за саниране - на обществени и жилищни сгради в 28 малки общини.  От началото на програмния период с европари по регионалната програма се изпълняват 202 проекта за енергийна ефективност на стойност 204 млн. лв. във въпросните 28 общини.

Просветното министерство ще получи над 4.5 млн. лв. за ремонт на 7 професионални гимназии и Тракийския университет. А над 2.5 млн. лв. са за около 100 средни училища в страната, за да обзаведат спортните си зали и площадки.

До момента са договорени 86% от средствата на програмата „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г., или 2.5 млрд. лв. Реално обаче разплатените по различните проекти средства са доста по-малко, а ЕК е одобрила и покрила разходи сама за 1 млрд. лв. По българска традиция голямото "усвояване" на европарите е в самия край на програмния период.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата