Медия без
политическа реклама

Министър видя изобилие от инвестиции

28 Февр. 2019
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

В България индустриалните зони се развиват бурно, а инвестициите са в подем. Това отчете икономическият министър Емил Караниколов пред народните представители вчера. Той бе поканен на изслушване от двама депутати от управляващите - Делян Добрев и Даниела Савеклиева (ГЕРБ). Изслушването премина в пълен комфорт за министъра - левицата не присъства в залата, а към заседанието нямаше особен интерес от депутатите.  

Караниколов отчете, че предварителните мрачни прогнози за драстичен спад на инвестициите не са се оправдали. Това бяха предварителни данни на БНБ и те подлежаха на корекция, обясни той. Така България завършила 2018 г. с инвестиции от над 1.53 млрд. евро, което е с около 10% повече в сравнение с вложенията през 2017 г. "66% от инвестициите през 2018 г. са в преработващата промишленост", каза още икономическият министър. Караниколов отчете засилен интерес към дейности, свързани с автомобилното производство. В момента у нас работят 220 фирми, които произвеждат компоненти за коли. "Изминалата година бе най-успешната за този сектор, който се превръща във водещ за страната", заяви той.

Интересът на инвеститорите личал и от развитието на индустриалните зони. Националната компания "Индустриални зони" има над 170 запитвания от потенциални инвеститори, а през 2018 г. за пръв път излиза на печалба. Интерес към зоната в Стара Загора имали пет български компании, няколко китайски и една индийска. В Телиш път се появил и първият инвеститор - вече е подписан предварителен договор с австрийска фирма, която се занимава със сепариране на отпадъци.

Двама "сериозни" инвеститори имало и във Враца, а от Свиленград се интересували турски, гръцки, китайски и компании от Скандинавия. Подготвя се и създаване на индустриална зона в Кърджали, а зоните в Божурище и Бургас са с най-много запитвания от страна на инвеститорите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата