facebook
twitter

Икономика

ГЕРБ ще проверява произхода на капитала за ЧЕЗ

339
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Валентин Николов

Новоизбраният председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов (ГЕРБ) призова службите да проверят произхода на парите по сделката за продажбата на българските активи на чешката фирма ЧЕЗ, които започнаха преговори с българската компанията "Еврохолд", съобщи БНР. "Еврохолд" остана единствен кандидат за бизнеса на енергийната компания у нас.

"Ще напиша и писмо до тях да се провери все пак, макар че, доколкото знам и доколкото виждам, "Еврохолд" е публична компания. Това значи, че има наблюдение от Комисията за финансов надзор, тоест проследими са абсолютно всички техни активи, но въпреки всичко аз се притеснявам евентуално за участие на офшорна компания в тази сделка заедно с "Еврохолд", а не самият "Еврохолд". Ако се установят офшорки, това ще създаде доста въпроси и аз бих призовал чешката страна да се въздържа от подписването на сделка с неясни офшорни фирми", коментира Николов.

В края на миналата седмица Таско Ерменков от БСП коментира, че "в момента само е сменен параванът за сделката, а отзад всичко е същото". "ЧЕЗ за пореден път прави опит да продаде своите активи в България. Този път на инвеститор, който може би е по-лош от "Инерком“, смята той. Когато БСП управлява, категоричен е Ерменков, държавата ще придобие ЧЕЗ.

Все още няма коментари

Още

Строители оставиха без ток 600 домакинства в София

07.05.2019

836 1
"Еврохолд" съдейства на КФН за проверката

25.04.2019

379
КФН ще проверява "Еврохолд" заради сделката с ЧЕЗ

25.04.2019

Румяна Гочева

246

Влез или се регистрирай за да коментираш

×