facebook
twitter

Икономика

Газификацията е спестила 71 тона вредни вещества във въздуха на ден

126
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На фона на тематична картина на жена с противогаз експерти, лекари и предприемачи разговаряха за опасностите, свързани с мръсния въздух.

В навечерието на Световния ден на околната среда (5 юни) "Овергаз" отбеляза инициативата със своеобразен отчет за опазването на околната среда. Тази година целта на инициативата в световен мащаб е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като проблем, който все повече влияе отрицателно върху човешкото здраве. Това бе и темата на вчерашната дискусия, организирана от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в която "Овергаз" участва.

Газификацията на клиентите на „Овергаз Мрежи“ намалява средно със 71 тона на ден вредните вещества във въздуха - фините прахови частици, серните и азотните оксиди, въглеродния оксид и летливите органични съединения. Резултатите са постигнали битовите и стопански потребители на компанията само за 2018 година, като са заменили неефективните и неекологични енергоизточници, които използват за отопление, подгряване на вода и готвене природен газ. За миналата година атмосферните замърсители са били с близо 26 000 тона по-малко.

Сред екоинициативите на компанията са "Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца", проект за възстановяване на българската гора и "Опознай природата и я опазвай" и др. Благодарение на газификацията на потребители от промишления, битовия и обществено-административния сектор е избегнато емитирането на 1375 тона прахови частици. Спестени са и над 13 200 тона серни оксиди, близо 400 тона азотни оксиди и др., каза Жасмина Русева, експерт "Екология и устойчиво развитие" в "Овергаз Мрежи".

На събитието част от своите екопроекти представиха и "Софарма", "Солвей Соди", "Пощенска банка" и АЕЦ "Козлодуй".

Все още няма коментари

Още

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в енергийната система

14.07.2019

690 7
Шефът на НЕК призна за пороци при пазара на ток

10.07.2019

Румяна Гочева

528
Георги Касчиев: Аварията в АЕЦ "Козлодуй" не е безобидна

04.07.2019

5243 43

Влез или се регистрирай за да коментираш

×