Медия без
политическа реклама

Българската икономика е нараснала с 2.4% през първото тримeсечие

04 Юни 2020
Илияна Кирилова

Българската икономика е нараснала с 2.4% през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Данните на НСИ показват, че в периода януари-март пандемията COVID-19 все още не се е отразила сериозно на страната ни. Извънредното положение бе въведено в средата на март, но месец преди това много от бизнесите вече чувстваха затруднения заради прекъснати доставки на суровини от азиатските държави, както и намаляли поръчки от Западна Европа.

Произведеният през първото тримесечие брутен вътрешен продукт възлиза на 25 575 млн. лв., а преизчислен в евро е 13 076 млн., като на човек от населението се падат 1 881 евро, съобщава НСИ.

Спряма миналата година расте брутната добавена стойност във всички икономически сектори, без търговията, ресторантьорството и хотелиерството, където спадът е общо 0.1%. 

От компонентите, които формират икономическия растеж, с най-голям ръст е вътрешното потребление - 4.1% за колективното потребление и 3.7% - за домакинствата. Инвестициите нарастват с 1.2%, износът с 1.9%, а вносът на стоки и услуги - с 1.2%.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БВП, потребление, износ, внос

Още по темата