facebook
twitter

Икономика

Бизнесът прати на съд Наредбата за касовите апарати

Промените за "затягане на контрола" нарушават закони и правила, твърдят 43 браншови организации и фирми в жалба до ВАС
5 671
 Pixabay

43 браншови организации и фирми внесоха във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу последните промени в Наредбата за касовите апарати. Инициативата е на Българската стопанска камара (БСК). Бизнесът атакува поправките в Наредба Н-18 и по същество, и заради начина, по който бяха "аргументирани" и прокарани.

Министерството на финансите и НАП изобщо не са отчели как новите изисквания за фискалните устройства и за софтуера за отчитане на продажбите ще се отразят на засегнатите -  търговци, общопрактикуващи лекари, електронни магазини, туристически агенции и др., се посочва в жалбата. Наредбата налага допълнителни инвестиции, като МФ и НАП "забравят", че освен разходите за нов софтуер и фискално устройство се налагат още много други - за инсталиране и интеграция на софтуера, за обучение на персонал, за създаване на бази данни и т.н. Затова има и голямо разминаване между калкулациите за необходимите разходи, направени от чиновниците, и изчисленията на фирмите от различните браншове.

Затягайки контрола, НАП на практика получава достъп до огромни масиви от данни за клиентите на търговците на дребно и на "свободните професии". Нарушават се и права на хора, които не са адресати на Наредба Н-18 - например работещите в магазина или в ресторанта, защото личните им данни се разкриват на неясен кръг, коментират жалбоподателите.

Поредните корекции на Наредба Н-18 ще принудят много фирми да прекратят дейността си. Особено засегнати ще бъдат компаниите за онлайн търговия. Ще последва "емиграция" на  бизнеси в други държави. Държавата иска да стовари допълнителни разходи на търговците, но не си дава сметка, че наред с това ще загуби приходи. Предвидените санкции са прекомерни - като запечатване на търговски обект за срок до 30 дни, и могат да докарат до фалит всеки по-дребен бизнес, особено сезонно зависимите, твърдят още авторите на жалбата.  

Не е спазено дори изискването за анализ доколко лансираните промени съответстват на европравилата. Вместо анализ за отбиване на номера е сложено едно изречение: „С проекта на наредба не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз“, критикуват жалбоподателите. Според тях прилагането на наредба Н-18 ще отвори широко вратата за разгласяване и злоупотреби с лични данни, търговски тайни, ноу-хау и т.н. 

 

ОЩЕ КРИТИКИ

Нарушава се Регламент (ЕС) 2016/679 за защита на личните данни - допуска се достъп чрез одиторски профил и без гаранциите за защита правата на данъкоплатеца, предвидени в ДОПК. Увреждат се права и интереси на лица, които не са адресати на Наредба Н-18, напр. физически лица, служители на търговците, чиито лични данни се разкриват на неограничен кръг от лица. Нарушават се процедурите по налагане и изпълнение на санкции по Закона за административните нарушения и наказания. Нарушава се Законът за авторското и сродните му права по отношение разкриването на информация за бази данни и софтуер. Вменяват се задължения, които са невъзможни за изпълнение, а и в някои хипотези принуждават адресатите - производители и разпространители на софтуер, да нарушават нормативна уредба от по-висок ранг. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП: Онлайн търговците може да издават електронни касови бележки

30.07.2020

715 2
НАП смекчава изискванията за отчитане на продажбите

08.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2239 1
НАП смекчи условията за запечатване на търговски обекти

04.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

818 1

Коментари

Krass_

И пак остава голямата простотия, за плащане с банкова карта на виртуален ПОС-терминал в онлайн магазин да се изисква фискален касов бон - малоумие!

Бург Гаски

Малоумие, гарнирано с кретенизъм!

Гарантирано от... НАП!

н16
снимка на н16

Поредните корекции на Наредба Н-18 ще принудят много фирми да прекратят дейността си. Особено засегнати ще бъдат компаниите за онлайн търговия. Ще последва "емиграция" на  бизнеси в други държави. Държавата иска да стовари допълнителни разходи на търговците, но не си дава сметка, че наред с това ще загуби приходи. 

Е как ще се загубят "приходи", когато целта на едни фирми е, официално да излиза - че те уж нямат никакви приходи ?-) Тоест много по-ниски, от реално възникналите. И за да не може никой да не разбере, колко и на кой са продали - те излизат с аргумента за личните данни.

Нашенец

Фирмите за онлайн-търговия не си пращат продуктите по мрежата, че да няма възможност да се проследи колко и какво изпращат, а чрез куриерските фирми, които се следят от данъчните постоянно.  А идиотията, да наричаш СУПТО/Система за управление на търговски обект/ една малка, безплатна програмка за фактуриране, показва IQ-то на управляващите. 

Влез или се регистрирай за да коментираш