facebook
twitter

Култура

Юлиян Табаков припомня мигове със Златина Тодева

254
Златина Тодева пред камерата на Табаков.

18 юли - 15 август,
Баня Старинна - Пловдив

 

Изложбата на художника, сценограф и режисьор Юлиян Табаков "Мигновения" ще направи своята премиера под тепетата като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Откриването е на 18 юли от 19 ч. в "Зали за съвременно изкуство Баня Старинна". Експозицията, която ще остане на показ близо месец, включва няколко серии от широкоформатни и миниатюрни фотографии - портрети на голямата българска актриса Златина Тодева и режисьора Марий Росен. 

Изображенията са заснети през януари 2007 г. - три месеца преди Златина Тодева, или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят, и са последните фотографии с нея. Крехкият образ на нейната голота ни показва старостта и тялото, преди то да бъде напуснато. Отделните серии преминават от интимност и копнеж и достигат до сакралност. Този проект не само поставя сериозни морални и естетически въпроси, но и предизвиква размисъл върху някои от вечните теми, които ни вълнуват: преходност, старост, смърт, любов, начало, край. 

Познанството на Златина Тодева с Юлиян Табаков датира от 2005 г., когато работят заедно по представлението "Анатомия на крайното". Двамата се срещат покрай заснемането на плаката, за който на мама Злата й се налага да се съблече. Впечатлен от нейното присъствието и по идея на дъщеря й, Гергана Тодева, младият творец предлага да направят съвместна фотосесия заедно с Марий Росен. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята. Внезапната смърт на Златина Тодева през 2007 г. става причина тези фотографии да не видят бял свят почти десетилетие.

"Изложбата беше представена за първи път в София през 2015-а, след това през 2017-а гостува във Варна и сега идва ред на Пловдив. В Баня Старинна ще представя за първи път една досега непоказвана серия и две от досега излаганите серии в пълния им вид", споделя Юлиян Табаков.

Юлиян Табаков завършва ССХУПИ със специалност детски играчки, НХА "Николай Павлович" с профил сценография и ENS des Beauix Arts в Париж - ателие "Фишер/Дитман". От 2002 г. живее и работи в Швеция. Прави сценографски и костюмографски решения за над 50 представления в Швеция, България, Русия, Литва, Кения, Швейцария и Германия, както и многобройни самостоятелни изложби в България, Швеция и Чехия. Сред режисьорските му проекти са спектакълът по Чехов "Три сестри" и филмът "Цветанка". 
 

Все още няма коментари

Още

„Арабеск“ открива днес „Аполония“

29.08.2019

283 4
Директорката на НМУ: Не смятам, че сме обидили примата Дарина Такова

26.08.2019

4432 132
Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

991 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×