facebook
twitter

Култура

Веселина Кацарова прави майсторски клас в родния Стара Загора

Курсът на оперната прима ще завърши на 4 септември с галаконцерт на най-изявените участници
152
Веселина Кацарова напътства поредния млад талант.

Световноизвестната оперна певица и артистичен директор на Държавната опера в Стара Загора Веселина Кацарова ще води за втори път майсторски клас по оперно пеене в родния си град. През последните години примата, успоредно с активната си изпълнителска дейност, е предпочитан член на жури на престижни вокални конкурси. Канена е все по-често да прави курсове за млади оперни певци в различни европейски страни. Миналата година именитото мецосопрано направи майсторски клас за първи път и в България с участието на тукашни млади таланти и гости от Франция, Турция, Румъния, Китай.

Нейният втори международен майсторски клас започна вчера и ще продължи до 4 септември в оркестровата зала на Старозагорската опера. Той ще завърши с галаконцерт на най-изявените участници на местната сцена под диригентството на Владимир Бошнаков. В рамките на две седмици Веселина Кацарова ще работи с младите специализанти върху вокалната техника, стил и интерпретация на ролята. Кандидатите сами определят своя репертоар, с който участват в класа. Музикалният съпровод е поверен на Светлана Денева. Дългогодишният музикален консултант на Веселина Кацарова - баритонът Николай Ханджиев, ще работи паралелно с младите певци.

Заявления за участие са подали млади дарования от България, Хърватия, Турция, Швейцария, Германия, Италия, Полша, Русия, Украйна, Австрия, Финландия, Гърция, Япония. Всички активни участници ще получат диплом за завършен майсторски клас. Операта в Стара Загора осигурява ангажимент на отличил се участник, определен от маестро Кацарова, в спектакъл от репертоара на театъра.

Като артистичен директор от 2016 г. Кацарова има последната дума при определяне репертоарната политика на театъра, подпомага селекцията на изпълнители и съдейства за участия по света. Големият ѝ възход като певица започва с участието ѝ в ролята на Танкред от едноименната опера на Росини на Моцартовия фестивал в Залцбург, където замества мецосопраното Мерилин Хорн. Дебютът ѝ като камерна певица е в Миланската скала (1991) с програма от Прокофиев. Има забележителна дискография от записи – над 50 компактдиска.

Ключови думи:

опера, Веселина Кацарова
Все още няма коментари

Още

"Ла Йончева" очарова и Мадрид

18.12.2019

1153
Балтийската опера гостува у нас
Световната Соня Йончева гостува в зала "България" с арии на Пучини

30.10.2019

215

Влез или се регистрирай за да коментираш