facebook
twitter

Култура

Турист счупи ценна статуя, за да си направи селфи

861
 снимка: Музей Антонио Канова
"Полин Бонапарт като Венера Победителка"

Австрийски турист съсипа скулптура от 19 век, докато си правеше селфи. Той се снимал, седнал в скута на известната статуя "Полин Бонапарт като Венера Победителка" от италианския скулптор Антонио Канова (1757-1822 г.), но вследствие на неговата небрежност тя се озовала без пръсти на краката.

Инцидентът е станал в музея Посаньо в Италия, в който се помещава колекция от произведения на Канова. Щетите станали известни едва по-късно, когато посетителят вече не бил в музея. Кадрите от камерата, записала инцидента, са вече на разположение на карабинерите. "Изисквам строгост от органите на реда и съдебната система в тяхното търсене на безразсъдния вандал, за да не се върне вкъщи безнаказано. Осакатяването на работата на Канова е неприемливо", каза във Фейсбук Виторио Згарби - противоречив италиански политик, арт критик и председател на фондация "Антонио Канова".

Според австрийското издание „Kronen Zeitung”, пръстите на скулптурата вече се реставрират.

Прочутият скулптор Антонио Канова е виден представител на италианският неокласицизъм. Той е най-известен именно с скулптурата на Полин Бонапарт - средната и най-обичана сестра на френския император Наполеон I. Гипсовият модел, изложен в Посаньо, е създадена през 1804 г. като "чернова" на бъдещия мраморен оригинал, който днес е изложен в Галерия "Боргезе" в Рим. Той претърпява бомбардировка в Първата световна война, и е реставриран през 2004 г., съобщава италианският в. "Ла република". 

А селфитата от години са бич за изложените в музеи и галерии произведения на изкуството. Нов италиански закон предлага до 100 000 евро глоба и до 8 години затвор за вандализиране на ценни експонати.

Все още няма коментари

Още

19-годишен младеж загина в София заради опасно селфи

19.09.2020

1679 3
Скулптурите на Андрей Николов се завръщат в Червената къща

31.08.2020

253
Подводницата "Слава" - ръждата се превърна в бъдеще

20.08.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3713 15

Влез или се регистрирай за да коментираш