Медия без
политическа реклама

Светът преоткрива актьора Зеленски

Преди да се сблъска с Путин, той бе комик, танцьор и мечето Падингтън

07 Март 2022
Володимир Зеленски в "Слуга на народа 2" (2016)
Володимир Зеленски в "Слуга на народа 2" (2016)

Подкрепата на кинообщността в Холивуд за украинския президент Володимир Зеленски е съвсем логична. В крайна сметка той е един от тях.

Преди да влезе в политиката, Зеленски беше комик, актьор, сценарист и продуцент. Най-известен става с ролята на гимназиален учител, който изненадващо става президент в украинския политически сатиричен сериал "Слуга на народа". 

Неговият магнетизъм и ораторските му умения са ежедневно на показ, откакто Русия започна война срещу Украйна. Неговата смелост, страст и решимост будят възхищение по цял ​​свят. По време на неотдавнашните награди на Гилдията на филмовите актьори Зеленски получи признание от две холивудски звезди, докато приемаха трофеите си, съобщава Си Ен Ен. 

"Бих казал, че в лицето на Зеленски имаме колега актьор, който заслужава нашето признание тази вечер, заради борбата, която води", каза Майкъл Кийтън, докато приемаше наградата за най-добра мъжка роля в телевизионен филм или лимитиран сериал за Dopesick.

Браян Кокс, при получаването на отличието за най-добър драматичен ансамбъл за сериала "Наследство", също похвали Зеленски: "Президентът на Украйна беше комик. Той беше прекрасен комедиен изпълнител", каза Кокс. "И ние трябва да го уважаваме. Това, че спечели президентския пост, беше невероятно."

Зеленски беше избран за президент през 2019 г. с "разгромна победа", както писа Би Би Си.  

 

Преди да стане актьор 

Като ученик в английска гимназия в родния си Кривий рих Володимир Зеленски се занимава със свободна борба, вдигане на тежести, събира марки, свири на пиано, ходи на уроци по танци, участва в училищни самодейни представления и е китарист в училищната група. Получава юридическо образование, но има само два месеца практика по специалността. Владее английски, руски и украински език.

 

Той не е само актьор в своите продукции

Зеленски е сценарист и съавтор на романтичната комедия от 2009 г. "Любов в големия град". Той  е в ролята на зъболекар, пристрастен към секса за една вечер, който ловува из Ню Йорк, заедно още двама приятели.  Оприличават го на руско-украинска, мъжка (но не толкова добра) версия на "Сексът и градът". Филмът имаше много почитатели и се стигна до две продължения. В артистичната си кариера бъдещият президент има 15 филмови роли, бил е продуцент на 14 филма и сценарист на девет.

 

Някои от ролите му бяха политически

В "Слуга на народа" актьорът изигра гимназиален учител, който по стечение на обстоятелствата става президент на Украйна, след като негово видео за корупцията в страната стана много популярно — но това не е единствената му роля, която засяга текущите събития. Филмът от 2012 г. "Ржевски срещу Наполеон" представя бъдещия политик в ролята на политическия лидер Наполеон Бонапарт по време на инвазията в Русия.

 

Корените на комедията

Като тийнейджър Зеленски се включва в комедийните състезания КВН (Клуб на веселите и находчивите) и участва в създаването на комедийната трупа „Квартал 95“. В края на 2003 г. украинският телевизионен канал "1 + 1" предлага на трупата да направи серия концерти. През 2004 г. екипът започва да подготвя проект, като същевременно се изявява в различни телевизионни програми.

Владимир води кулинарното предаване „Мистър Кук“.  Всички приходи се инвестират в общ проект, а през 2005 г. стартира телевизионното шоу „Вечерен квартал“, чийто идеолог, автор, режисьор и водещ актьор е Володимир Зеленски. Шоуто бързо набира популярност и скоро изпреварва КВН и Комеди Клуб. Критиците определят „Вечерен квартал“ като политическо кабаре. 

Журналистката Ейми Спири качи в Туитър видеоклип на Зеленски от 2016 г. с комедийно изпълнение, в което той и още трима актьори със свалени панталони, (изглежда) свирят на пиано без ръце.  

"Кой от нас не е свирил Hava Nagila по този начин и след това не е заставал повеждал страната си срещу чужда инвазия?“, написа тя.

 

Озвучавал е любим герой 

Светът наскоро откри, че мечето Падингтън говори с гласа на Володимир Зеленски в украинската версия на хитовия филм от 2014 г. и неговото продължение от 2017 г.  Звездата от "Падингтън" Хю Боневил беше развълнуван от новината. „До днес нямах представа кой е предоставил гласа си на Падингтън в Украйна“, написа в Туитър актьорът. "Благодаря, президент Зеленски."

 

Национална гордост в "Танци със звездите"

Бъдещият президент се оказа отличен танцьор през 2006 г., когато се състезава и спечели версията в своята страна на Dancing with the Stars. Клиповете с него и партньорката му - професионалната танцьорка Олена Шоптенко, в шоуто станаха много популярни.

Ukraine President Volodymyr Zelenskiy is under international attention amid the ongoing Russian invasion of his country. A compilation video of the Ukrainian...

Иронично, но бившият шампион на американския Dancing With the Stars Максим Чмерковски, който е от Украйна, беше в страната точно когато Русия нахлу. Чмерковски документира спешното си отпътуване от страната и завръщането си в САЩ, където живее сега.

 

Британците ще гледат сериала на Зеленски 

Съобщава се, че британският Channel 4 е закупил сатиричния сериал на Зеленски от 2016 г. "Слуга на народа". Той ще бъде излъчен на Острова, както и новият документален филм "Зеленски: Човекът, който се сблъска с Путин", съобщава Deadline.

Още по темата