Медия без
политическа реклама

Спирка "Вишнева" става пространство за култура

Началото бе поставено с представянето на илюстрираната книга "Моята София и други образи"

19 Юни 2024
Къщичката на спирка "Вишнева".
БГНЕС
Къщичката на спирка "Вишнева".

Приказната горска къщичка на спирка "Вишнева", позната на всички пътуващи с трамвая до Лозенец в София,  ще се превърне в пространство за култура-представяне на книги, срещи с писатели и драматурзи. "Започнахме с представянето на една необикновена книга "Моята София и други образи" на Вяра Бояджиева и издателство "Точица". Малката приказна къщичка очаква и вашите проекти”, написа във Фейсбук председателят на комисията по култура в Столичния общински съвет Мирослав Боршош.

Книжната премиера се състоя в края на миналата седмица.

Много легенди и романтика витае около спирка "Вишнева", започвайки с това, че къщичката е била изградена като ловна хижа за Борис III и подарена от съпругата му, припомня пред БНР Росина Тодорова от "Столичен електротранспорт". Затова и на покрива й има капандури, през които царят е ловувал. Мълви се също, че сестра му се срещала там с млад кавалерист. Но най-вероятната истина е, че спирката е била изградена при удължаването на трамвайната линия, добавя тя.

Историята на трамвайната отсечка между площад "Журналист" и Семинарията връща спомена за 30-те години на миналия век, когато лозенчани изпращат делегация в столичната община с искането трамвай №1 да стига и до тях, та да не остават откъснати от града. Зовът им бил чут, ала изпълнението се оказало предизвикателство не само заради стръмния терен, но и от нуждата трасето да се извие през боровата гора. За съжаление, от иглолистната растителност почти нищо не останало и възмутени граждани обявили деянието за варварство.

През 1933 г. лично кметът Харалампи Орошаков открил новия участък, а насъбралите се хора посрещнали мотрисата с възгласи "Ура!". След което всички се отправили към пивницата "Горски цар", за да отпразнуват поредната цивилизационна придобивка.

Дълги години заслонът, както се нарича малката къща на спирка "Вишнева" според документите на общината, играе ролята на кантон. Оттам се извършва поддръжката на цялата линия през гората, в нея се съхраняват и инертните материали за почистването. През 2017 г. голям пожар изпепелява покривите и терасите, но днес сградата – паметник на културата, е ремонтирана.

Периодично властите решават да й вдъхнат нов живот. През 2021 г. има идея тя да се превърне в музей на релсовия транспорт и посетителски информационен център, но тази идея не се осъществява.

Да видим дали сегашният опит ще бъде успешен. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата