Медия без
политическа реклама

Shapeshift се гмурка още по-дълбоко в непознатото

Темата на фестивала е "Непознатото като творческа сила"

31 Май 2023
Фестивалът на технологиите и творчеството е от 2 до 4 юни в залите на НАТФИЗ
Фестивалът на технологиите и творчеството е от 2 до 4 юни в залите на НАТФИЗ

SHAPESHIFT порасна и третото издание на фестивала, организиран от дигиталната творческа агенция NEXT-DC, вместо ден ще трае три дни. От 2 до 4 юни обновените зали на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще посрещнат плеяда артисти, учени и иноватори от целия свят. Актуалната тема на SHAPESHIFT e  "Непознатото като творческа сила“.

Програмата включва изложби, арт инсталации, документални филми, лекции и семинари, с които организаторите искат да покажат как дигиталните технологии са неизменна част от живота ни – източник на вдъхновение, безкрайни възможности, стремглаво развитие, но и нов вид социална ангажираност и начин на работа и живот.

Мария Тодорова, основател на NEXT-DC и основен куратор на фестивала, казва: "Винаги са ме вълнували иновациите и отражението им върху всяка област от живота. От тази година разработваме серия събития на тема постоянната дигитална и технологична трансформация, случваща се толкова бързо, че ни е трудно да я проследим. SHAPESHIFT е за всичко ново – идея, технология, откритие, промяна – което дава отражение върху културата, изкуството и дизайна, върху работата и човешките взаимоотношения, активизма и социалната дейност, екологията – върху всичко около нас.“

В 19 часа в петък вечер събитието се открива  с документални филми, свързани с голямата тема на фестивала – непознатото и творчеството. В The Computer Accent и AI-Lice Through The Looking Glass по вълнуващ и нестандартен начин  се разказва изкуствения интелект. Carbon: The Unauthorised Biography проследява парадоксалната история на въглерода – елементът, от който е изграден животът, но и който може да го унищожи. В Sophia носителят на награда „Еми“, режисьорът Джон Косбе разказва трогателната, но и тъжна история на изпаднал в недоимък производител на роботи и неговата електронна дъщеря. Coded Bias следва работещата към МIT (Масачузетския технологичен институт) Джой Буоламини, която осъзнава, че много от технологиите за разпознаване на лица класифицират неправилно жените и лицата с по-тъмна кожа. Повече за филмите можете да прочетете в представянето им в programata.bg

Диджеите от сцените в Ню Йорк и Берлин Mandel Turner NY, Laurence Osborne (Appleblim) и Limo D ще открият музикалната част на SHAPESHIFT Festival в 22:00 часа също в петък.

Събота и неделя, 3 и 4 юни, са посветени на лекции и затворени творчески сесии. Фестивалът включва безплатна и платена програма. Билети могат да се купят на https://shapeshiftfestival.com/.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Shapeshift