facebook
twitter

Култура

Представят Иля Репин с мащабна ретроспектива

351
Една от най-прочутите картини на Репин - "Запорожци пишат писмо на турския султан", в която по преданието свободолюбивите казаци се подиграват нецензурно на истанбулския падишах.

За 175-годишнината от рождението на художника

Милена Димова

Третяковската галерия в Москва открива огромна ретроспектива на Иля Репин (1844-1930). Това е най-мащабният проект на легендарния културен институт от гледна точка на подготвителната изследователска работа, мащаба на междумузейното сътрудничество и обхвата на представения материал. Експозицията, разположена на три етажа на най-големите изложбени зали на Третяковската галерия, демонстрира творбите на майстора, създадени от 1870-те до края на 20-те години, и обхваща повече от 50 години творчество на Репин. В допълнение към най-популярните картини, като "Бурлаци на Волга" и "Запорожци пишат писмо на турския султан", са експонирани редица други творби на майстора, някои от които се показват за първи път. Поради специалните условия за съхранение на произведенията на хартия - ограничаване на светлината и максимално допустимата експозиция, залите с графични произведения на художника ще бъдат достъпни за посещение само до средата на юни. Останалите произведения ще останат по-дълго.
Ретроспективата на Иля Репин в Третяковската галерия инициира серия от изложби, посветени на 175-годишнината от рождението на художника, която ще се проведе през 2019-2020 г. в Държавния руски музей в Санкт Петербург, в Пти пале в Париж и в художествения музей Атенеум в Хелзинки. Този международен проект има за цел не само да подчертае значението на творчеството на Репин за националната култура, но и да подчертае значението на наследството на майстора за европейското изкуство като цяло.
 

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1539 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

984 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1105 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×