Медия без
политическа реклама

Мюзикъл за Аспарух Лешников се качва на Бродуей

"Първата момчешка група" тръгва от Германия и става световноизвестна, но се разпада с идването на нацизма

26 Ноем. 2023
Сцена от спектакъла "Хармония". Аспарух Лешников, в изпълнение на Стивън Телси, е първият прав отляво.
Хулиета Сервантес
Сцена от спектакъла "Хармония". Аспарух Лешников, в изпълнение на Стивън Телси, е първият прав отляво.

Мюзикъл за групата на българина Аспарух Лешников - "Комедиен хармонист", се играе на Бродуей. Спектакълът на име "Хармония" е по музика на попзвездата Бари Манилоу и всъщност е поставен за пръв път преди повече от 25 години. "Много преди "Бекстрийт Бой" и BTS, имало момчешка банда, наречена "Комедиен хармонист". Вокален секстет от Ваймарска германия със световна слава - но след идването на нацистите на власт, те замлъкват, защото трима от членовете им са евреи". Така NPR описва шоуто на нюйоркската театрална улица. 

Премиерата на мюзикъла е в Сан Диего, Калифорния, през 1997 г. Планирана продукция на Бродуей в началото на XXI век пропада заради липса на средства. Представлението е възстановено в Антланта и Лос Анджелис през 2013-2014, а до Ню Йорк стига през 2022 след редица отлагания заради ковид. През ноември тази година е дебютът му на Бродуей. 

Преди близо век "Комедиен хармонист" е в състав Аспарух Лешников-Ари - първи тенор, Ерих Колин – втори тенор, Хари Фромерман – буфотенор, Роман Циковски – баритон, Роберт Биберти – бас, Ервин Боотц – пианист и аранжор. Били са открити в малък клуб, където пеела и Марлене Дитрих - тогава все още неизвестна. Постепенно славата им се разнася по света. Гастролите им в Германия, Англия, Франция, Белгия, Холандия, Италия, Швеция и Америка предизвикват фурор през 30-те години. Грамофонните фирми "Одеон", "Електрола", "Колумбия" и "Хиз Мастър войс" им записват над 280 песни и ги издават в многохиляден тираж.

На 25 март 1934 г. е последният концерт на групата в Германия, след това заминават на турне в САЩ. Изнасят концерт пред 85 000 моряци от атлантическия и тихоокеанския флот на палубата на кораба на американския военноморски флот „Саратога“. Сред официалната публика е президентът Рузвелт. Участвали са и в редица филми заедно с популярните Гита Алпар, Марлене Дитрих, Ханс Алберс, Макс Линдер, Пер Морган, Михаел Бойнен, Роза Валети, Ла Яна, Ани Ондра и др.

Идеята за мюзикъла е на драматурга Брус Сусман, който "издържал дълъг три часа и половина документален филм на немски със субтитри", развълнуван от съдбата на секстета. "Те бяха комбинация от музиката на "Манхатън Трансфер" и комедията на братя Маркс", споделя Манилоу, след като научава за тях. 

Разказът в пиесата се води от името на Роман Циковски, с прякор Равина - най-дълголетният член на групата. Той почива в Америка през 1998 г. на 97 години. Манилоу всъщност го е срещал през 90-те години - двамата са били съседи в Палм Спрингс, Калифорния. Ролята му се изпълнява от бродуейския ветер Чип Зийн.

Ролята на българина Лешников, наричан в мюзикъла Леш, изпълнява Стивън Телси.

Наричан от европейските медии по това време "Рицарят на горното Фа", Аспарух Лешников-Ари е роден на 28 юни 1897 г. в Хасково. Първоначално той се готви за офицерска кариера, но маестро Георги Атанасов забелязва певческите му възможности и го насочва към музиката. Първият му опит в музиката е от църковния хор на неговия град. Във Военното училище се запознава с Христо Смирненски и от приятелството им се ражда песента "Горчиво кафе". През 1920 г. започва да учи пеене при проф. Иван Вулпе и две години по-късно заминава да се усъвършенства в Берлин. На изпита за стипендианти в „Щернише Консерваториум“ от над 180 кандидати Лешников попада сред четиримата приети.

През 1928 г. постъпва във "Фридрихщадпалас" – най-големият ревю-театър в Берлин. Същата година става водещ тенор на новосформирания секстет "Комедиен хармонист", по-познат в България като "Веселите хармонисти". След идването на власт на Хитлер секстетът прекратява дейността си, защото трима от състава са евреи. Те заминават в САЩ, докато Аспарух Лешников, Херберт Имлау, Алфред Грюнерт и Фред Касен създават групата "Дас Майстер секстет" и работят заедно до 1941 г. След това Аспарух Лешников се завръща в България, където записва над 100 плочи. След 9 септември 1944 г. образува състав, с който обикаля младежките бригади. През 1951 г. е поканен за първи тенор от Георги Белчев за създаване на квинтет по подобие на „Комедиен хармонист“. През 1958 г. участва в пътуващата естрада "Балкан". През 1960-те г. се получава донос, че е бил любимец на Хитлер и Гьобелс. Последните си години прекарва като певец в цирка и метач в Борисовата градина. По същото време започва преиздаването на плочите на "Комедиен хармонист" във ФРГ. Аспарух Лешников умира в бедност през 1978 г. в София. 

Последвайте ни и в google news бутон