Медия без
политическа реклама

Костя Копейкин и Путин дефилираха на габровския карнавал

Българин, украинка и рускиня спечелиха „Златен Езоп“

Костя Копейкин и руската мечка
Емил Л. Георгиев
Костя Копейкин и руската мечка

Ако се интересувате от хумор, сатира и съвременно изкуство, за вас най-подходящото място е Габрово, а най-подходящото време за посещение на „българския Манчестър“ и роден град на Кристо, са дните преди 24 май. Тогава пролетта е в разгара си, настроението също, защото в тези дни се провежда Габровският карнавал. В Дома на хумора и сатирата винаги е интересно, а когато годината е четна, градът е домакин и на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството. 

Събитията, свързани с биеналето, започнаха още преди официалното му откриване. С лекция за историята на карикатурата, озаглавена

 

„Перфектната деформация“, Чавдар Николов

 

върна слушателите до някои рисунки на Леонардо да Винчи и обратно към най-актуалните световни имена в карикатурата днес, като не пропусна и популярните български майстори. Датският карикатурист Нилс Бо Бойесен се срещна се срещна с гости на Дома и разказа как през януари 2020 г., в началото на пандемията, една негова карикатура в Jyllands-Posten предизвика дипломатически скандал между Китай и Дания  му. Рисунката, в която звездите на петзвездното червено китайско знаме са заменени с изображения на коронавируси, беше обявена от посолството за "обида за Китай" и дипломатите поискаха публично извинение от Бойесен, както и от вестника, в който е публикувана карикатурата.

Подобно на възмущението, което предизвикаха карикатурите на пророка Мохамед през 2005 г., фурорът с коронавирусната рисунка  се разпространи в социалните медии. В китайския интернет се появиха подигравки с бързата капитулация на Дания пред нацистка Германия (преди 80 години), докато в Twitter датчаните, включително политици, енергично защитиха Jyllands-Posten и свободата на словото си. Интересно дали и у нас ще има такова единодушие, ако някое по-голямо посолство поиска извинение, или трябва да сме благодарни, че още никоя държава не ни се е разсърдила заради карикатура.

 

Откриването и големите награди на биеналето —

 

един от най-големите и стари форуми за визуално изкуство в България, се състоя но 20 май. 25-ото издание е посветено на екологията, темата е "Икономия на средствата" и ще продължи до 30 септември т.г. в залите на музея. 645 художници от 77 държави изпратиха 1100 творби, от които международно жури избра 81 карикатури на 69 художници от 32 държави. В експозицията за съвременно изкуство бяха селектирани 37 художници от 20 държави, а кураторската изложба в Биеналето включва 18 автори от 9 страни. Карикатурите бяха оценявани от Ан Дерен (Франция), Алла Георгиева (Украйна, България), Антониу Антунеш (Португалия), Нилс Бо Бойесен (Дания)  и Раима Супрани (Венецуела). Журито за съвременно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (САЩ), Лука Ло Пинто (Италия)  и Юнг Ма (Китай).

Голямата награда „Златен Езоп“ в раздел Карикатура бе присъдена на Ивайло Цветков от България за „Без заглавие“. „В момента ми се иска да изприпкам до моята стая в хотела, да се заключа вътре и да се смея щастливо поне 2 часа“, призна той. Приза в раздел Съвременно изкуство заслужиха Даша + Жанар (Дария Пугачова и Жанар Берекетова) от Украйна и Русия за пърформънса „Камъни“. Руската художничка нямаше възможност да присъства, но Пугачова бе в Габрово и получи наградата от министъра на културата Атанас Атанасов.

„Нашият пърформанс нямаше политическа насока, но със започването на войната придоби такава. Не  можем да забравим, че докато ние сме тук на тази церемония, в Украйна тече война и се унищожават нашите градове, нашата култура и нашите съграждани. Искам да посветя тази награда на Украйна, победата и свободата. Искам да благодаря за подкрепата на своите  български приятели”, каза Дария.

В събота директорката на Дома на хумора Маргарита Доровска заведе група от членове на журитата, артисти, карикатуристи и журналисти в бившия текстилен техникум, който според плановете трябва да измине сложния път

 

от изоставен техникум до център „Кристо и Жан-Клод“

 

Намеренията са през 2023 г. да се обяви международен архитектурен конкурс, като преди това трябва да бъдат осигурени средствата за неговото финансиране. Преди да се стигне дотам има един още по-важен въпрос — какви точно ще бъдат функциите на този център за съвременно изкуство. Благодарение на близостта и до Дома на хумора и сатирата, на мястото може да възникне цял културен комплекс с разнообразна дейност. Ясно, че част от огромната площ ще се използва като музей, посветен на детските и юношески години на Кристо. Останалата част биха могли да бъдат например ателиета. Става дума за три етажа с десетки зали с различни размери — от канцеларии, класни стаи и складове до производствени фабрични халета, които сега тънат в разруха. От Чавдар Николов дойде шеговитото предложение бившият техникум да бъде превърнат в затвор за карикатуристи — вероятно от чужбина.

 

Кот доди, гад доди, карнавал стана

 

От една страна това е габровски лаф, който се превежда като „Каквото дойде, когато дойде“, от друга — може и да е предупреждение, че заедно с котките идват и други гадове… По-важното обаче е, че под това мото, след  две години без пълноценен карнавал, но със задължително носене на маски, сега габровци се маскираха доброволно и част от тях се включиха в шествието, а останалите се забавляваха и веселяха отстрани.

Най-хубавото част от карнавала са децата. Те се забавляват най-искрено и харесват също най-искрено както българския фолклор, така и модерните танци, както кукерските традиции така и холивудските супергерои, без да виждат причини за разгорещени спорове в това разнообразие, на което могат само да се радват, без да мислят, че едното трябва да е за сметка на другото, или да настояват за 100% български картини на карнавала. Имаше детски оркестри, танцови трупи, смехоранчета, децата от школи по рисуване, деца, маскирани като индианци и каубои.

От общо 64-те картини някъде в началото доди котът (с отрязаната опашка) а после, между танцовите състави и мажоретките и обичани фигури като Радой Ралин, се заредиха гадовете — политически кукли (в буквален и преносен смисъл) като Костя Копейкин — на колене, с гръб към обичлив руски мечок, ездачката Корнелия — и тя с руско знаме, Мустафа Карадайъ с роднинските къщи за гости, президентът Рублен Радев, неразделните Пеевски и Бойко… Путин мина с военен трофей тоалетна чиния на фона на украинската песен, изпълнена от „Пинк Флойд“, теглен от кола с жълто-синьо знаме. Трябва да признаем, че за разлика от много национални медии, карнавалното шествие в Габрово изглеждаше незасегнато от хибридната война на Русия срещу обявената за вражеска страна България.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата