Quantcast

Медия без
политическа реклама

Константин Илиевски е новият диригент на Симфоничния оркестър на БНР

01 Септ. 2023
БНР
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски е новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР, съобщиха от общественото радио. Илиевски заменя на поста Марк Кадин, който водеше оркестъра от 2017 г. насам.

Маестро Илиевски започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София. Като ученик продължава обучението си в Братислава, Словакия, при проф. Петер Черман. Завършва оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил с пълно отличие. Продължава образованието си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където получава магистърска степен по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц.

Едва на 17 години Константин Илиевски основава "Sinfonietta dell’Arte" в Братислава, която се утвърждава като професионален оркестър с успешни гастроли в Европа. Финалист е на 53-тия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон (Франция) с оркестъра "Виктор Юго" на Франш Конте. От 2017 г. изнася концерти и реализира записи със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Носител е на наградата "Кристална лира" – в категория "Диригент" за заключителния концерт на сезон 2017/2018 г. на Радиосимфониците.

Шест сезона ръководи Камерен оркестър "Дианополис" – Ямбол. От 2020 г. е диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио и резидентен композитор на Проксима ансамбъл в Братислава. Преподавател във Виенския университет за музика и сценични изкуства. Дирижирал е симфоничните състави на Австрийското и словашкото радио, Wiener Concert - Verein, Словашката национална филхармония, Вроцлавската филхармония, Националната опера и Радиотелевизионния оркестър на Албания (RTSH), Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ радио, Националния симфоничен оркестър на Китай (Нингбо) и др.

Роденият в Украйна Марк Кадин бе главен диригент на Симфоничния оркестър на радиото от 2017 г. Миналата година договорът му изтече и ръководството на радиото обяви, че ще проведе конкурс за поста. Това предизвика недоволство сред музикантите и съмнения, че решението е резултат от позициите на Кадин срещу войната на Путин в Украйна. В 70-годишната история на оркестъра постът на главен диригент никога не е заеман с конкурс - това винаги е ставало с покана към известни диригенти. След възникналото напрежение договорът на Кадин бе удължен с една година. От 12 август той е главен диригент на симфоничния оркестър на гр. Керетаро, Мексико, става ясно от неговия сайт.