facebook
twitter

Култура

Герхард Рихтер дарява свои творби на нов музей в Берлин

120
Картините на Рихтер струват десетки милиони, но той често ги предоставя за благотворителност.

Герхард Рихтер се съгласи да дари творби за специална зала, в която ще бъде разположено негово изкуство в новия музей за изкуство от XX век, съобщава германското министерство на културата. Новият музей ще бъде построен в Берлин от швейцарски екип архитекти Herzog & De Meuron. Миналата седмица министърът на културата Моника Грютерс посети 87-годишния художник в ателието му в Кьолн, за да обсъди дарението му. „Това е голям израз на доверие от Герхард Рихтер и голяма чест за Nationalgalerie“, заяви Грютерс. От ведомството заявяват, че в по-нататъшни конфиденциални разговори с ръководството на музея в Берлин прочутият абстракционист и един от най-скъпо продаваните немски художници ще определи обхвата на колекцията, която ще предостави, и детайлите по връчването на дарението.

Две зали вече са посветени на Рихтер в "Албертинум" в Дрезден, родния град на художника. Град Кьолн, където той живее вече в продължение на 36 години, прояви интерес да посвети музей на неговите произведения. Рихтер заяви, че предложението за такъв музей, отправено от страна на Фриц Шрама, бивш кмет на Кьолн, е „добронамерено“, но засега той не проявява интерес. „Не искам собствен музей“, казва той в интервю, публикувано в онлайн изданието на вестник Rheinische Post, и добавя, че желае произведенията му да бъдат показвани наред с тези на други художници.
Новият берлински музей ще се намира в близост до Потсдамър плац, до Neue Nationalgalerie, на улица "Лудвиг Мийс ван дер Рое", която в момента се реставрира. Той ще трябва да приюти огромната сбирка от изкуство от ХХ век, която надрасна Neue Nationalgalerie и включва произведения на Ернст Людвиг Кирхнер, Пабло Пикасо, Макс Бекман, Анселм Кийфър, Йозеф Бойс, Анди Уорхол и Андреас Гурски.

Берлинският вестник "Тагесшпигел" съобщи, че някои коментатори са задали въпроса дали министър Грютерс трябва въобще да се намесва в решение, което според тях трябва да бъде оставено на уредниците на новия музей - особено когато изложбеното пространство е ограничено предвид размера на колекцията, която ще бъде показана там.

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2329 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1200 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1742 6

Влез или се регистрирай за да коментираш