facebook
twitter

Култура

Фестивал на мюзикъла организират в Петрич

96
"Пипи" ще зарадва децата в събота сутринта.

6-7 септември т. г.

Нова проява на музикално-сценичните изкуства се създава в Югозападна България. Предстои първото издание на Фестивала на мюзикъла и оперетата в Петрич. То ще стартира с три спектакъла - "Криворазбраната цивилизация", "Пипи Дългото чорапче" и "Зоро".
"Няколко са нещата, които ме провокираха да предложа на общината и на бизнеса в Петрич да направим фестивал на оперетата и мюзикъла. Това е, на първо място, много доброто развитие на града, чудесният манталитет на петричани, горещата им кръв и като публика са просто прекрасни. Миналата година направихме едно заглавие - "Българи от старо време", получи се голям празник и след това решихме с кмета - Димитър Бръчков, да продължим замисъла си вече в по-сериозен формат. Какво друго ме провокира - много доброто развитие на тези два жанра в България. Вече почти всички държавни оперни театри поставят оперети и мюзикъли. Дори има съревнование кой какво ще направи и как ще го направи. Затова е необходимо да има един такъв форум, където да се представят най-добрите постановки, а пък има интерес и от публиката към тези два жанра." каза Петко Бонев, създател на фестивала, пред БНР.
Изборът според него на трите постановки за първото издание на фестивала е обоснован. Доброто развитие на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново го е подтикнало да ги покани със спектакъла на мюзикъла "Криворазбраната цивилизация" (по текст на Добри Войников и музика на Дечо Таралежков) точно в деня на Съединението, 6 септември, от 20 ч.
На 7 септември пък организаторите обещават сутринта от 10.30 ч. да зарадват деца и родители с музикално-театралния спектакъл "Пипи Дългото чорапче" - постановка на Стефан Методиев. А вечерта от 20.30 ч. ще бъде представена постановката на Варненската опера на мюзикъла "Зоро" - по музика на "Джипси Кингс" и текст на Стивън Кларк.
Спектаклите ще бъдат на големия централен площад в Петрич със свободен вход. "Живот и здраве, догодина нещата може да се разраснат още. Имаме планове в бъдеще да включим и Хераклея Синтика, където разкопките се развиват много добре, защо не с постановка на едно голямо оперно заглавие" допълва Бонев.

Все още няма коментари

Още

Мъж нахлу с резачка в ресторант заради силна музика

19.11.2019

1294 16
В Петрич протестират в подкрепа на отстранен свещеник

02.03.2019

387
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2511 10

Влез или се регистрирай за да коментираш