facebook
twitter

Култура

Фенове: Авторът на "Игра на тронове" да влезе в затвора!

Идеята писателят да бъде заключен, докато завърши дългоочаквания шести том от сагата си, обаче си е лично негова
2 119
Джордж Мартин

Писателят Джордж Р. Р. Мартин трябва да влезе в затвора. Добре ще е да бъде заключен в килия единочка в някой малък, тих, хладен зандан - без право на свиждания, интернет, телефон, телевизия, вестници и разговори с надзирателите… и да остане там колкото се налага, за да може да допише своя магнум опус "Песен за огън и лед". За тази идея, която впрочем е лично негова, припомниха фенове на "Игра на тронове" - супер успешния сериал, създаден от HBO по неговата поредица фентъзи романи.

Милиони читатели чакат и не могат да дочакат вече 9 години „Ветровете на зимата“ - шестата книга от епичната сага. Джордж Р. Р. Мартин уж я пише и все не може да я допише, но междувременно успя да издаде още няколко книги, които никой не е очаквал от него, и написа за HBO един сериал-предистория на събитията от “Игра на тронове” - който така и не получи зелена светлина... 

Хиляди писатели са си налагали успешно самоизолация, когато искат да довършат някой ръкопис, но на Мартин не му помогна дори задължителната изолация, наложена от епидемичната обстановка. Дотук авторът на "Игра на тронове" е написал пет книги, остават му още две, но напоследък се е захванал с твърде много допълнителни занимания. Така и не му остава време за главното.

А ето какво обеща и пожела самият Дж. Р. Р. преди една година, в началото на юли 2019-а:

„Ако не нося с мен „Ветровете на зимата“, когато пристигна в Нова Зеландия за „Worldcon“ на 29 юли 2020 г., имате официалното ми писмено съгласие да ме затворите в малка хижа на Белия остров с изглед към езерото със сярната киселина, докато не я завърша. Стига изпаренията да не прецакат стария ми DOS word процесор, ще съм си наред“, написа той в блога си. Мястото, за което говори, е малък гол остров близо до Нова Зеландия с постоянно действащ вулкан. 

„Worldcon“,Световната годишна среща на Общността за научна фантастика, започна вчера - макар и във виртуален формат поради коронавируса. А “Ветровете на зимата” не само, че не е готова, но и няма изгледи скоро да бъде. Вчера Мартин обясни в блога си с какво се занимава тези дни: 

„Продължавам да работя върху “Ветровете на зимата”. Това би трябвало да е ясно и без да го казвам, но все пак ще го кажа. Редактирам три нови книги за поредицата Wild Cards, чета сценарии и си водя бележки по няколко вълнуващи холивудски проекта, пиша есемеси на агенти, редактори и приятели за това и онова, храня се по няколко пъти на ден, гледам телевизия, чета книги и от време на време използвам тоалетната“. 

В резултат много фенове и читатели си спомниха предложението на писателя отпреди година и напълниха специализираните фентъзи сайтове с коментари като този: „Дами, господа и други… моментът настъпи. Трябва да заключим Джордж Р. Р. Мартин, както той сам предложи“, пишат шеговито феновете.  

Идеята, разбира се, е екзотична. На Белия остров наистина съществува опасност серните изпарения “да прецакат процесора му” и пак няма да може да допише „Ветровете на зимата“. Що се отнася до шегите - в най-добрите от тях винаги има известна доза истина.

Ключови думи:

Джордж Мартин, Игпа на
Все още няма коментари

Още

Друг финал на „Игра на тронове” в книгите? Да. И не.

22.01.2020

203
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2464 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1238 2

Влез или се регистрирай за да коментираш