Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джаз фестът в Банско ни довежда Мейсио Паркър

Предстоят и други изненади

Мейсио Паркър

6-10 август т.г. 
 

Имената са запазена марка за международния джаз фест, който ще зарадва феновете си от 6 до 10 август. Посветен е на музикалния стил фънк. Още в първата вечер на откриването настроението ще се вдигне нависоко с Мейсио Паркър, американския джаз саксофонист, емблема на фънка и соула, свирил през 60-те години заедно с "кръстника на соула" Джеймс Браун. Втората вечер китаристката и певица Малина Мой ще изпълни със състава си и свои композиции. Осми август е отреден за "Джамал Томас бенд" - фънк групата на прекрасния барабанист и композитор от щата Джорджия Джамал Томас,  дълги години работила с Мейсио Паркър. (За съжаление, сега ще се разминат в гостуванията си и няма да могат да се засекат, за да сме участници в общ купон, който можеха да сътворят.) 
Познатият ни английски  саксофонист и певец Рей Джелато (свирил с групата си на сватбата на Пол Макартни) при тазгодишното си гостуване у нас ще отпразнува 25-годишнината от създаването на The Giants с представяне на новия им албум. Последната вечер е отредена на приятеля на джаз феста Тони Момрел и на вокалистката им Ванеса Хейнс. Основателите на джаз феста Васил Петров и Камелия Тодорова ще са солисти тази година на Благоевградския бигбенд с диригент Борис Янев. 
Любо Денев отново се е доверил на професионализма на Весела Морова за авангардните си джаз композиции. Сред лицата на новите български изпълнители на джаз феста са Лина Никол (Веселина Николова) и групата на Константин Бейков, която ще интерпретира нашия фолклор с изразните средства на джаза, на поп музиката, на фънка. Част от предстоящия им първи авторски албум ще прозвучи на концерта в Банско. 
 

Ключови думи:

джаз, Банско