Медия без
политическа реклама

Ченгета от Бевърли Хилс се крият зад "Бийтълс"

14 Февр. 2021
 Новите технилогии дават възможности за неочаквано приложение на музика за заглушаване.
MrCheckpoint_/Instagram
Новите технилогии дават възможности за неочаквано приложение на музика за заглушаване.

Музиката, а през последните 50-60 години по-конкретно музиката на „Бийтълс“, е използвана за вдъхновение, утешение, за добро настроение, за любов, за успокоение, за танци, за развеселение… Но човешката изобретателност е безкрайна и ето че в началото на 2021 г. бе открито съвсем ново приложение на това велико изкуство . 

Видео в социалните мрежи показва полицай от Бевърли Хилс, който пуска на телефона си песента Yesterday на "Бийтълс", когато забелязва, че го снимат, съобщават сайтът Vice и още няколко медии. Към него се приближава Сенет Девермонт - известен активист от Лос Анджелис, който редовно качва снимки и видеозаписи от протести и взаимодействия с полицията за своите над 300 000 последователи в акаунта Mr. Checkpoint в Инстаграм. 

В САЩ, по силата на първата поправка, гражданите имат право да снимат открито полицаите по време на дежурство при повечето обстоятелства.

Девърмонт, който държи значка за идентификация „Media/Press“, задава въпрос на сержант Били Феър. В това време друг полицай - сержант Джулиан Рейес, изважда смартфона си и от него се разнасят началните акорди на песента Yesterday на „Бийтълс“. Той не реагира на въпросите - просто гледа право напред и държи мобилния си телефон насочен към Девермонт, докато сержат Феър се отдалечава, а Пол Маккартни преминава към втория куплет.

В Инстаграм Девермонт твърди, че идеята е да бъде задействан филтърът за авторски права, който блокира стрийминга.

Междувременно активистът е качил в още три случая, в които полицаи от същия участък, прочут от филмите с Еди Мърфи, се обръщат към музиката, когато видят камери. В еднот тях полицай Феър му пуска реге рок групата „Съблайм“ - с обяснението, че не желае да разговаря, защото се страхува, че негови думи могат да бъдат записани и използвани извън контекст.

„Смятам, че това е опит да бъде спряна възможността да излъчвам на живо. — обяснява Девермон. —  Изглежда те разчитат, че възпроизвеждането на защитена с авторски права и лицензирана музика ще попречи на излъчването. И се оказва, че са прави!  Изпратих това видео на множество информационни агенции, които отразяваха историята.  Повечето казаха, че не могат да го споделят ... защо ???  Защото свири музика на „Бийтълс“.  Предполагам, че към музиката на „Съблайм“ отношението е по-снизходително“. 

Все пак въпреки филтрите и пазителите на авторски права, за два дни само в Инстаграм видеото, озвучено с Yesterday, вече е гледано от над 86 хиляди души.

Тази стратегия не е напълно изненадваща. Изследователи на проблемите с авторските права в социалните мрежи отбелязаха още миналата година, че музиката във видеоклипове, заснети на протестите на Black Lives Matter, многократно е довеждала до тяхното премахване от сайтовете в социалните медии на основание на авторски права. Те предположиха, че макар тези премахвания да изглеждат случайни, авторските права могат да бъдат взети на въоръжение от полицията.

„Правоприлагащите органи или всъщност всеки, които по идеологически или други причини иска да предотврати споделянето на видеоклипове от дадено събитие онлайн, трябва само да се увери, че аудиото, защитено с авторски права, присъства с достатъчно разпознаваема яснота и обем във фона на протеста или събитието — пишат те. — Наистина смразяваща перспектива".

Сега виждаме, че вече всъщност се случва.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата