facebook
twitter

Култура

Арт лупа

121

Театралният ни режисьор Теди Москов

отпразнува нещо като 59-и рожден ден с приятели и прожекция в кино "Одеон" онзи ден. Беше показан заснетият спектакъл "Дом №13" с участието на Самуел Финци, игран в Хамбург още преди близо две десетилетия. "Исках да вкарам целия Чехов в час и десетина минути" - каза Москов преди прожекцията на спектакъла, пълен с присъщите на Москов абсурди, в случая отнесени към героите на Чехов и цялото човешко съществувание. Публиката изпрати с аплодисменти прожекцията.


Българският филм "Ирина"


бе номиниран за престижните Европейски филмови награди (ЕФА - известни разговорно и като "европейските "Оскари"). Дебютният филм на Надежда Косева заслужи номинация в категорията   Европейско откритие - награда на ФИПРЕССИ. Над 3600 професионалисти, членове на ЕФА, ще гласуват за наградите, които ще бъдат връчени за 32-ри път на церемонията през декември. Тази година тя ще се състои в Берлин. Другите пет заглавия, номинирани за Европейско откритие, са Aniara (Швеция-Дания) с режисьори Пела Кагерман и Хюго Лилиа, Atlantics (Франция-Сенегал-Белгия) на режисьорката Мати Диоп, Blind Spot (Норвегия-Дания) с реж. Тува Новотни, Les Miserables (Франция), реж. Ладж Ли и британският Ray & Liz (Великобритания) под режисурата на Ричард Билингам. "Ирина" тръгва в киносалоните на 25 октомври, а в ролите са актьорите Мартина Апостолова, Христо Ушев, Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1561 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

993 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1118 6

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Сценаристи на продукцията "Ирина" са Светослав Овчаров, Боян Вулетич и самата режисьорка Надежда Косева. Филмът разказва една невероятна история - едновременно тъжна, странна и шантава. Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. Един ден в кръчмата се появява пътуващ хирург-специалист по ембрионални трансплантации. Той й предлага тя да стане сурогатна майка и износи плода на млада еврейска двойка, отдадена изцяло на своята професионална кариера. Съпругът - Касиел Ноа Ашер - е инженер-генетик. Работи в секретна лаборатория в пустинята Негев и е на прага на епохално откритие. То ще промени генетично камилите на арабите, превръщайки ги в наемни убийци на МОСАД. Младата му съпруга - Ирини Жамбонас - е виртуозна цигуларка. Предстои й за първи път в света да изсвири концерт за цигулка и оркестър, чиято партитура е с доказано извънземен произход. Изсвирването на творбата има необичайно влияние - по време на репетиции цигуларката внезарно забременява. Извиканият специалист й предлага да пренесе ембриона от нейната утроба в утробата на сурогатна майка. Такава приема да стане Ирина, главна героиня от филма. Тук зрителят разбира, че тя само преди година е била той. Ирина дълги  е била мъж, в чието тяло мъчително е съзрявала женска същност. Търсейки хармония със себе си този мъж се превръща в жена, подлагайки се на операция в болница Ачебадем. Филмът завършва с надежда. „Всичко започна с моята лична бременност. Да бъдеш жена и в утробата ти да зрее живот е безценно. Съжалявам, че бременността трае толкова кратко!“, коментира Надежда Косева. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)