facebook
twitter

Култура

Алек Попов спечели награда за литературен принос на Балканите

205
Алек Попов

Българският писател Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за авторски принос в развитието на литературата на Балканите - "Прозарт". Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Сестри Палавееви" ще бъде гост на 7-ия международен литературен фестивал "Про-За Балкани", а наградата ще бъде връчена на 21 май.

За македонската общественост Попов каза, че Балканският фестивал "Про-За Балкани" от няколко години събира отбрана общност от писатели и че е удоволствие да се срещнат талантливи колеги по перо от различни части на Балканите. "Някои от тях се познават, други за пръв път се срещат. Всеки е уникален в нещо, но носи и частица от карнавалния балкански дух, който ни помага да разберем нещата, трудни за разбиране от другите, а някои дори не се опитват и да ги разберат. Способността да се смееш за своя сметка и да работиш с материята на абсурда, която преминава през цялото ни съществуване, включително и в историята, е в основата на елементите на този дух. Изключително съм щастлив, че има такъв форум, където Балканите са не само екзотичен гост и където великият разговор за изкуството минава през оригиналния, динамичен и разнообразен свят на балканската проза. Знам, че ще бъда разбран тук, и ще се почувствам като вкъщи", каза Попов. 

Алек Попов е роден през 1966 г. в София. Нашумява със своите къси разкази. Неговите истории от колекциите "Мръсни сънища" и "Ниво за напреднали" са включени в много национални и международни антологии. Известен е на македонската публика и като съавтор на популярен тв сериал. Първият му роман, сатирата "Мисия Лондон", се основава на опита му като културен аташе на България в Лондон и е преведен на 16 езика. По него Димитър Митовски прави филм през 2010 г., който се превръща в един от най-популярните в новата българска кинематография.

Преди Алек Попов друг българин - Георги Господинов, е отличен с "Прозарт" през 2016 г.
 

Ключови думи:

Алек Попов
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2066 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1134 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1590 6

Коментари

ablepsia

Неговите истории от колекциите 

 

Това "превод" от северомакедонски ли е?

 

Я опитайте с "разкази от сборниците", "културни" рубрикари!

 

 

Честито, Алек!

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Алек ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×