facebook
twitter

Култура

Алек Попов спечели награда за литературен принос на Балканите

182
Алек Попов

Българският писател Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за авторски принос в развитието на литературата на Балканите - "Прозарт". Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Сестри Палавееви" ще бъде гост на 7-ия международен литературен фестивал "Про-За Балкани", а наградата ще бъде връчена на 21 май.

За македонската общественост Попов каза, че Балканският фестивал "Про-За Балкани" от няколко години събира отбрана общност от писатели и че е удоволствие да се срещнат талантливи колеги по перо от различни части на Балканите. "Някои от тях се познават, други за пръв път се срещат. Всеки е уникален в нещо, но носи и частица от карнавалния балкански дух, който ни помага да разберем нещата, трудни за разбиране от другите, а някои дори не се опитват и да ги разберат. Способността да се смееш за своя сметка и да работиш с материята на абсурда, която преминава през цялото ни съществуване, включително и в историята, е в основата на елементите на този дух. Изключително съм щастлив, че има такъв форум, където Балканите са не само екзотичен гост и където великият разговор за изкуството минава през оригиналния, динамичен и разнообразен свят на балканската проза. Знам, че ще бъда разбран тук, и ще се почувствам като вкъщи", каза Попов. 

Алек Попов е роден през 1966 г. в София. Нашумява със своите къси разкази. Неговите истории от колекциите "Мръсни сънища" и "Ниво за напреднали" са включени в много национални и международни антологии. Известен е на македонската публика и като съавтор на популярен тв сериал. Първият му роман, сатирата "Мисия Лондон", се основава на опита му като културен аташе на България в Лондон и е преведен на 16 езика. По него Димитър Митовски прави филм през 2010 г., който се превръща в един от най-популярните в новата българска кинематография.

Преди Алек Попов друг българин - Георги Господинов, е отличен с "Прозарт" през 2016 г.
 

Ключови думи:

Алек Попов
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министърът на културата обещава диалог с читалищата

23.05.2019

263 8
Пуснаха петиция срещу Исландия: провокирала с флаг на Палестина на Евровизия

22.05.2019

2377 52
За пръв път арабка спечели престижен литературен конкурс 

22.05.2019

864 12

Коментари

ablepsia

Неговите истории от колекциите 

 

Това "превод" от северомакедонски ли е?

 

Я опитайте с "разкази от сборниците", "културни" рубрикари!

 

 

Честито, Алек!

бонго-бонго

Алек 👋

Влез или се регистрирай за да коментираш

×